19.04.2017

  • Brexit saattaa joutua jopa uuteen harkintaan
  • Ranskan vaalitulosta mahdoton ennustaa – sunnuntaina tiedetään toisen kierroksen ehdokkaat
  • Tuloskausi jatkaa markkinoiden heiluttamista – volatiliteetti nousussa

Brexit-neuvotteluille saa eilisestä alkaen laittaa lisää hiekkaa tiimalasiin, kun pääministeri May ilmoitti ennenaikaisista parlamenttivaaleista. Mayn virallisen linjan mukaan Brexitistä luopuminen ei ole vaihtoehto, mutta katsotaan nyt ensin miten vaaleissa (8.6.) käy. Tiedä vaikka Brexitistäkin vielä äänestetään uudestaan, vaikka se epätodennäköiseltä vaikuttaakin. Mutta, saattaahan Mayn kausi vallan kahvassa jäädä ennätyksellisen lyhyeksikin, ja sen jälkeen hänen Brexit-myönteisellä kannallaan on kovin vähän enää merkitystä.

Siinä mielessä harvinaisen uuden poliittisen riskin vaalit joka tapauksessa muodostavat, että tällä kertaa ”takin kääntyminen” olisi markkinoiden ja EU:n kannalta se positiivisempi vaihtoehto.

Toinen ja myös akuutimpi poliittinen riski on Ranskan vaalit, jotka ovat menossa sen verran tiukaksi, että gallupien uutisarvo alkaa jo olla aika vähäinen. Vaalien ensimmäinen kierros on jo sunnuntaina 23.4. ja päättämättömiä äänestäjiä on ennätyksellisen paljon, noin kolmannes. Nyt vaan katsotaan miten käy ja analysoidaan tulokset maanantaina.

Sijoitusnäkemyksemme on, että radikaaleimmista liikkeistä ennen vaaleja kannattaa pidättäytyä. Vaikka Le Pen toiselle kierrokselle menisikin, on voitto vielä kaukana ja EU-ero vielä kauempana. Kansa haluaa kyselyjen mukaan pysyä eurossa joka tapauksessa.

Punta hieman ailahteli eilisen Mayn vaali-ilmoituksen jälkeen, mutta suurilta tasomuutoksilta vältyttiin. Riskisentimentti oli kokonaisuudessaan eilen melko hapan. Osakkeet peruuttivat Euroopassa reilulla prosentilla ja Yhdysvalloissakin Q1 tulokset saivat lääke- ja energiasektorit pieneen laskuun. Korot olivat eilen laskussa, mutta tänään on pientä reboundia havaittavissa.

Talousdatassa eilen jenkkilukuja maaliskuulta: teollisuustuotanto piristyi 1,5 % vuosikasvuun ja kapasiteetin käyttöaste sekin sinnittelee alhaisilta tasoiltaan hitaasti mutta varmasti ylöspäin.

Tänään jatketaan eilisiltä päätöstasoilta. Kalenterissa on tänään Fedin Beige Bookin lisäksi varsin tyhjää. Jenkeistä saadaan Q1 tuloksia.


« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Osakekurssit nousussa poliittisista jännitteistä huolimatta
Seuraava
Fed toppuutteli talouskasvunäkymiä