14.02.2018

  • USA:n kuluttajainflaatio tänään klo 15:30
  • Markkinat tasapainottelevat inflaatiopeikon ja –mahdollisuuden välillä
  • Huhtamäeltä solidi raportti ja kurssi nousuun

On markkinaheilunnan syistä sitten mitä mieltä tahansa, niin ainakin siitä lienee yksimielisyys, että viimeisen parin vuoden helpohkot konsunsustreidit (kuten osakelongit, volashortit, valtionlainashortit) alkavat saada vastatakseen hieman aikaisempaa kiperämpiä kysmyksiä.

Tänään oman vastauksensa antaa Yhdysvaltojen inflaatio, josta julkaistaan kuluttajahinnat. Tuoreimpien palkkatilastojen mukaan palkat nousevat nyt kovinta tahtiaan sitten finanssikriisin ja nyt jännitetään lähteekö pohjainflaatio seuraamaan perässä.

Mikäli inflaatio on selvästi nostanut päätään tulee se kyseenalaistamaan ”Buy the dip” –porukan näkemyksiä ja jos ei, niin ”bearistelijat” joutunevat etsimään jostain lisäuskoa osakkeiden pidempään korjausliikkeeseen. Tämä kuitenkin vain yksi datapiste vaikkakin tärkeä juuri nyt. Luvut ulkona klo 15:30.

Meidän näkemyksemme aiheeseen on se, että inflaatio on nousupaineessa ja on vähemmän tärkeää alkaako se näkyä jo tässä kuussa vai vasta seuraavassa vai sitä seuraavassa. Maltilliseksi tulkittava inflaation nousu antaa lähtökohtaisesti osakkeille suhteellista lisäaikaa, kun taas tulkinnat liian ripeästä inflaatiosta nostaisivat riskipreemioita sekä osake- että korkomarkkinoilla.

Eilen markkinoilla oli rauhallista ja volyymit alhaiset. Ehkä sitten kaikki tosiaan olivat poteroissaan odottamassa inflaatiolukuja, koska jotain tukea ymmärrettävästi moni haluaa ennen sen suurempia uusia asemoitumisia ajatellen tämänhetkisessä varsinympäripyöreässä markkinassa. Volatiliteetti hieman laski ja osakkeet hiipivät pari kymmenystä ylös.

Fedin uusi pääjehu Jerome Powell oli eilen äänessä, mutta kommentit jäivät varsin yleisluontoisiksi. Kuten olemme olettaneet kaikki viittaa siihen, että suuria muutoksia Yellenin linjaan ei ole odotettavissa.

Taaleri Sijoitusideoiden Huhtamäki raportoi kelpo tuloksen Q4:ltä, kasvu oli odotetun vahvaa ja ohjauskin oli yleensä erittäin säästeliäästi ohjaavalta yhtiöltä varsin optimistinen. Osinko hieman odotuksia suurempi. USA:ssa tulos merkittävästi yli odotusten ja kehittyvillä kasvu odotettu 9 %. Tukevasti shortattu osake tullee nousemaan tänään selvästi. Näkemyksemme jatkaa positiivisena mahdollisesta kurssinoususta huolimatta.

Inflaatiolukujen lisäksi tänään USA:n vähittäismyynti tammikuulta, euroalueelta ja Saksasta Q4 BKT:n toinen estimaatti ja Saksasta kuluttajainflaation tarkistus. Varovaisessa nousuvireessä lähdettiin tiistaihin.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Huomenna paljon pelissä USA:n tammikuun inflaatioluvuissa
Seuraava
Inflaatio vähän nousussa, mutta markkinoiden mielestä hallitusti