15.02.2018

  • USA:n pohjainflaatio 1,8 % (vs. odotus 1,7 %), kuukausitasolla +0,3 % (+0,2 %)
  • USA:n vähittäismyynti heikkoa tammikuussa
  • Euroalueen BKT ja teollisuustuotanto solidit

Luet parhaillaan muuttolaatikkomayhemin keskeltä kirjoitettua aamukatsausta, joka on lajissaan viimeinen osoitteesta Kluuvikatu 3. Taaleri nimittäin muuttaa ja huomenna tiedetään miltä maailma ja markkinat näyttävät Kasarmitorin laidalta. Yli kuuden vuoden rupeama täällä on ollut nousumarkkinan sävyttämää ja toivomus uusilta tiloilta onkin hyvän kahvinkeittimen lisäksi se, että karhumarkkina ei sielläkään meitä vaani.

USA:n inflaatiosta saatiin eilen tammikuun luvut, jotka kokonaisuudessaan menivät odotuksista selvästi yli, mutta markkinoiden reaktiota kun kuunteli, niin se inflaatio nousee edelleen hallitusti. Hyvä indikaatio sitä karhumarkkinapeikkoa ajatellen. Pikkupräntistä voidaan nostaa esiin vaatteiden hintojen ripeä nousu, mutta kaikkiaan hintojen nousu oli varsin laaja-alaista.

Kuten olettaa saattaa korkosijoitukset ottivat lisää hittiä. USA:n 10-v valtionlainakorko puhkaisi jo 2,90 % tason. Osakemarkkinoiden hyvä veto ja lopulta noin prosentin nousu pienen ensipelästymisen jälkeen on aika voimakas kannanotto hallitun inflaation puolesta. Dollari heikkeni euroa vastaan jo 1,25 tasolle ja dollari-indeksi sukeltaa uusiin syvyyksiin alle 89 pisteen. Volatiliteetti laski sekä USA:n että euroalueen osakkeista laskettuna.

On taustalla toki varmasti sitäkin, että volatiliteetin rytinästä toipuminen on edelleen käynnissä.

Yhdysvaltojen vähittäismyynin erittäin vaatimaton kehitys tammikussa jäi totaalisesti inflaatioteeman jalkoihin eikä sen vaiktusta eiliseen liikkeeseen pysty arvioimaan mitenkään. Mikäli helmikuunkin luvut ovat heikot tulee se nousemaan teemaksi vahvasti kotimarkkinavetoisen jenkkilän osakkeissa.

Euroalueelta Q4 BKT osui odotuksiin (+2,7 %) ja saman teki Saksan vastaava luku. Teollisuustuotanto euroalueella yli odotusten.

Markkinat jatkoivat Aasiassa USA:n viitoittamalla positiisella uralla ja Euroopassakin osakkeeet puolisen prosenttia avauksesta ylös.

Tänään tärkeimpinä datapisteinä USA:n tuottajahinnat, teollisuustuotanto ja NAHB-asuntomarkkinaindeksi. Euroalueelta joulukuun kauppatase ja EKP:lta äänessä Mersch ja Praet.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Inflaatioluvuista uutta suuntaa epävarmalle markkinalle
Seuraava
USA kääntää velkahanaa suuremmalle