01.11.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • S&P500:n lokakuu oli huonoin sitten vuoden 2011 
  • Kiinassa toiveita talouden elvytystoimenpiteistä 
  • Yhdysvaltojen tuloskausi jatkuu vahvana 

Lokakuu päätettiin eilen globaalisti tuntuvassa nousussa. Euroopassa osakeindeksit nousivat noin 1,5 % ja Yhdysvalloissa pääindekseistä S&P 500 nousi reilun prosentin ja Nasdaq 2 %. Viimeisen parin päivän minirallista huolimatta lokakuu oli ruma eri pörsseille; S&P500:lle lokakuu oli huonoin sitten vuoden 2011 indeksin lasketellessa 6,9 %. Teknologiaindeksi Nasdaqista leikattiin 9,2 % pois kun taas Euroopassa Euro Stoxx 50 lasku 5,9 % ja kotoinen Helsingin pörssi 8,9 %. Koronnousut Yhdysvalloissa, kauppasota, Italian poliittinen tilanne ja pelot globaalin talouskasvun hidastumisesti kukin varmasti antoi sijoittajille syyn keventää riskiä, mutta tuntuu siltä, että isoin vaikuttava tekijä laskujen suuruuteen oli se, että kaikki pyrkivät ovesta ulos samaan aikaan. Eilen ja toissapäivänä puolestaan osakkeet oli taas loppumassa kesken vaikkei sentimentin muuttumiselle ollut konkreettisia ajureita. 

Tänä aamuna Aasiassa pörssit liikkuivat eri suuntiin, Japani prosentin laskussa kun taas Kiinan pörssit ovat olleet nousussa paikallisten elvytystoiveiden seurauksena kun Politburo antoi virallisen kommentin mahdollisista elvytystoimenpiteistä talouden tukemiseksi. Mistään Mario Draghi-maisesta ”whatever it takes” kommentista ei ole kyse, mutta sijoittajille tieto siitä, että talouden hidastuminen on huomioitu ja siihen reagoidaan tarvittaessa maistui. Euroopassa markkinat avautuivat nollan tuntumassa pienellä miinuksella. Uutisvirta on aamulla jatkunut pääsääntöisesti hiljaisena. 

Tuloskausi on jatkunut tutuissa merkeissä, Amerikassa eilisistä S&P500:n tulosjulkistajista 25/34 raportoi odotettua paremman tuloksen. Tuloskausi jatkuu vahvana tukien osakemarkkinoita ja on myös hyvä huomata, että yhä useamman yhtiön raportoitua tulokset, on heidän mahdollista palata jälleen tekemään omien osakkeiden ostoja. Euroalueella hieman yleistäen raportoineiden yhtiöiden liikevaihdot ovat pääsääntöisesti olleet linjassa odotusten kanssa, mutta tulokset ovat jääneet odotuksista. Tulospettymyksiä on saatu Euroopassa selkeästi enemmän kuin Yhdysvalloissa. 

Makroluvuista eilen julkaistiin Euroalueen inflaatioluvut, jotka osuivat odotuksiin kuluttajainflaation ollessa 2,2 % ja pohjainflaation ollessa 1,1 %.  Kiinasta julkaistiin aamulla Caixin-ostopäällikköindeksitalouskasvua indikoivat ostopäällikköindeksit jäivät odotuksista. Tänään puolestaan Englannin keskuspankki kokoustaa iltapäivällä ja saamme Amerikasta ostopäällikköindeksejä sekä työttömyyshakemuslukuja ja lukujen odotetaan osoittavan Yhdysvaltojen talouskasvun jatkuneen vahvana. Tulosjulkistajista teknojätti Apple raportoi luvut pörssin sulkeutumisen jälkeen.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Reippaisiinkaan liikkeisiin ei juuri uutisia tarvita
Seuraava
Trump herätti toiveet kauppasotaneuvotteluiden etenemisestä
Miikka Kuusi