13.02.2018

  • Nousevat korot vääntävät tuotto-riski –suhteita uusiksi
  • Trump haluaa lisätä menoja vuodelle 2019 selvästi
  • Tänään ei isoja tapahtumia kalenterissa

Maanantai rauhoitti markkinoita hieman lisää, kun osakkeet nousivat reilulla prosentilla ja korkojen nousu ei jatkunut. Volatiliteetti-indeksi VIX tasaantui 25 pisteen tasoille.

Merkittäviä uutisia ei markkinoilla ollut. Trumpin budjettiesitys vuodelle 2019 on melko yksimielisesti tuomittu epärealistiseksi. Me emme ole yllättyneitä siitä, että menoja esitetään edelleen lisättävän, jopa siinä määrin että budjettialijäämä kaksinkertaistuisi. USA:n valtionvelan nousun rahoittaminen oletetulla talouskasvulla samalla kun korot nousevat ja Fed pienentelee tasettaan ei ole varsinaisesti riskitön yhtälö.

Tänään on odotettavissa hieman välipäivän makua - makrokalenterissa on käytännössä tyhjää. Huomenna on huomattavasti jännittävämpi päivä, kun kaikkien kiinnostuksen kohteena olevasta inflaatiosta saadaan tuoreet luvut Yhdysvalloista. Konsensus odottaa tammikuun pohjainflaatiosta 1,8 %, jolla tasolla se on viime keväästä suunnilleen ollut.

Mikäli inflaatio on hypähtänyt ylös (kuten palkkojen viimekertaisen nousun perusteella sopinee odottaa) tulemme suurella todennäköisyydellä näkemään lisää riskin purkamista ja osakkeisiin tulee painetta.

Käy huomenna niin tai näin on sijoitusympäristö joka tapauksessa muuttumassa vaikeammaksi korkojen nousun takia. Uskomme volatiliteetin lisääntyvän ja se tuo mukanaan myös ajoittaista riskisentimentin happanemista.

Talouskasvuennusteita kannattaa pitää tarkasti silmällä. Paljon on kiinni siitä miten korkojen nousu niihin vaikuttaa. Jos loppusyklisiä piirteitä alkaa näkymään lisää

Velkaantuneet sijoittajat ja yritykset tulevan olemaan erityisen suuren paineen alla. Mikäli volatiliteetti jää korkealle tasolle on se merkki huolista, joka tulee tarttumaan osakemarkkinoiden ohella myös yrityslainoihin. Nyt jo ollaan nähty riskilisien leventymistä, mutta lisääkin on varaa leventyä jos mihin tahansa historiallisiin keskiarvotasoihin verrataan.

Positiivinen skenaario on se, että inflaatio pysyttelee rauhallisena ja Fed ohjeistaa koronnostoja maltillisesti. Tämä auttaisi volatiliteettia painumaan takaisin alas ja osakkeita todennäköisesti jatkamaan ylös.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Paljon näkyy laskupäivissä etenkin short-vol maailmasta johdettuja teknisiä piirteitä 
Seuraava
Inflaatioluvuista uutta suuntaa epävarmalle markkinalle