14.04.2016

  • Yksityinen kulutus tukee jenkkitaloutta
  • Pörssit nousivat laskevasta öljystä huolimatta
  • Fedin Beige Bookista positiivinen viesti


Tukevaa menoa markkinoilla eilen. Turboruuvi avattiin melko löysälle ja vastaavaa riskihalukkuutta ei ole vähään aikaan nähty. Osakkeet innostuttiin ostamaan Euroopassa yli 3 % nousuun ja Yhdysvalloissakin noustiin reilun prosentin verran. Italiassa jojoliike jatkuu: indeksi ylös eilen yli 4 %. Korkomarkkinoilla liikkeet jäivät vähäisemmiksi. Dollari on vahvistunut parin viime päivän aikana. JPMorganin vahva tulos lievitti hieman akuuteimpia huolia pankkien tilasta.

Eilisessä rallissa oli merkillepantavaa se, että tällä kertaa se tuli päivänä jolloin öljyn hinta laski. Markkinoiden usko Q1 tuloksien positiiviseen yllätykseen on nousussa?

Fedin Beige Book talouskatsaus julkistettiin eilen ja viesti oli Yhdysvaltojen talouskasvun suhteen positiivinen. Työmarkkinan vahvuus oli toki jo muutenkin tiedossa, mutta Fed viittasi myös palkkapaineisiin ja kohentuvaan yksityiseen kulutukseen. Yksityinen sektori on Yhdysvaltojen koko taloutta ajatellen erittäin merkittävä ja kuluttajan nousu poteroista lupaa hyvää talouskasvulle jatkossa.

Samaa kieltä puhuvat vahvat ISM-indeksit, jotka tukevat kuvaa teollisuuden hyvästä vedosta huolimatta vahvistuneesta dollarista.

Eilisistä talousluvuista poimitaan euroalueen helmikuun teollisuustuotanto, joka jäi +0,8 % kasvullaan odotuksista +1,3 %. USA:n vähittäismyynti maaliskuussa supistui hieman suhteessa helmikuuhun, mutta siitä huolimatta tilastot kokonaisuudessaan puhuvat mielestämme edelleen yksityisen sektorin vahvuuden puolesta.

Tänään makrokalenterissa inflaatioluvut Yhdysvalloista ja ne ovat erittäin tärkeät Fedin tulevaa rahapolitiikkaa arvioitaessa. Iso-Britannian keskuspankki pitää kokouksensa. Muutoksia rahapolitiikkaan ei ole odotettavissa ja yleinen sävy säilynee jopa aiempaa maltillisempana, koska viimeiset makroluvut saarivaltiosta eivät ole olleet totutun vahvoja.

Vahva meno jatkunee tänään. Aasiassa pörssit ovat jälleen Japanin (+3,23 %) johdolla plussalla. Euroopassa avataan puolisen prosenttia ylös.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Tukeva sentimentti, mutta Italiassa helpotus oli lyhytaikaista
Seuraava
Euro STOXX 50 sinnittelee 3000 pisteen päällä