10.02.2016

Markkinoiden polvien tutinaan tänään apuja?

Yellenin tärkeä puheenvuoro klo 17:00

Finnair ja Sampo raportoivat tuloksensa


Laskumarkkina alkaa tuntua jo siltä, että häntä heiluttaa koiraa. Sysäys momentin kääntymiseen saattaa tulla kuitenkin tänään, kun Fedin Yellen pitää puolivuosittaisen talouskatsauksensa Yhdysvaltain edustajainhuoneelle. Yellenin puheenvuoro ja kysymykset tulevat pyörimään seuraavien asiakokonaisuuksien ympärillä:

1. Miten uudelleen voimistuneet huolet globaalista talouskehityksestä ja riskit Yhdysvaltojen ulkopuolisissa tekijöissä vaikuttavat maan talouskehitykseen? Viimeistään USA:n valtionlainakorkojen äkillinen lasku tekee kysymyksestä erittäin aiheellisen.

2. Miten Yellen kuvailee USA:n tämänhetkistä disinflaatio- tai jopa deflaatioriskiä? Palkkainflaatio ei ole vieläkään verrattavissa työpaikkojen määrän kasvuun. Öljyn ja muiden raaka-aineiden hintakehitys on myös aihio johon Yelleniltä tullaan penäämään kommentit suhteessa Fedin inflaatiotavoitteen saavuttamiseen.

3. Osakemarkkinoiden ja etenkin finanssisektorin merkittävä kurssilasku. Öljy- ja energiasektorin tartuntariskiä muihin sektoreihin selkeästi hinnoitellaan jo, mutta miten Fed kuvailee kurssilaskuun liittyviä riskejä? Minkälaista keskustelua käydään mahdollisesta systeemiriskistä, vai käydäänkö?

4. Keskuspankkipolitiikan voima ylipäätään. Epätavallisen löysä rahapolitiikka on jatkunut jo vuosia, mutta edelleen sitä markkinoilla peräänkuulutetaan lisää ja entistä voimakkaampana. Voiko ”uusi normaali” olla nollakorot ja jatkuva elvytys? Tästä päästään ydinkysymykseen, eli siihen näkeekö Yellen minkälaiset eväät Fedillä olevan seuraavaan koronnostoon? Jos siitä ajatuksesta indikoidaan luovuttaneen, niin markkinoiden luottamus tulee löytämään uudet pohjalukemansa todella nopeasti.

Yellen yrittänee tänään lähinnä ostaa aikaa ja luoda luottamusta markkinoiden stabiliteettiin. Yhdellä puheenvuorolla ei kesää tehdä vaikka sanoisi mitä, joten markkinoiden rauhoittelu on se mihin Yellen tänään pyrkii. Tilaisuus alkaa klo 17:00 Suomen aikaa. Puheen rungon pääkohdat julkistettaneen hieman tätä aikaisemmin.

Fedin aattona osakkeet laskivat edelleen Euroopassa, mutta Yhdysvalloissa osakkeet päätyivät nollille. Riskilisät toki leventyivät edelleen hieman. Odottelumoodi on selkeästi päällä.

Suomesta saatiin tänä aamuna parin mielenkiintoisen yhtiön tulokset:

Finnair paransi odotetusti tulostaan viidettä kvartaalia putkeen. Lentopetrolin alentunut hinta teki tehtävänsä niin kuin pitikin. Vaikutus tulee yhtiön mukaan näkyvän vielä kuluvanakin vuonna, kun markkinatasoja korkeammalla hinnalla tehtyjä suojauksia erääntyy.

Sampo paransi vuotuista tulostaan, mutta viimeinen kvartaali valui hieman pettymyksen puolelle. Kuluvalta vuodelta yhtiö odottaa hyvää toiminnallista tulosta, mutta nykyinen markkinaympäristö huomioiden tulee yhtiön Nordea-omistuksesta tulevaa osin markkinaehtoista tulosta arvioida terveellä varovaisuudella.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
​Myyntiaalto jatkui
Seuraava
Yellen pehmeänä