11.10.2018

  • Korkojen nousun aiheuttamaa osakemarkkinoiden tuottojen maltillistumisen aikaa eletään NYT 
  • Osakemarkkinoiden lasku Euroopassa kiihtyi illan ja yön aikana USA:ssa ja Aasiassa
  • Laskun jyrkkyyden taustalla tekniset syyt – ei fundamenttisyyt

Kuten olemme pitkään puhuneet: korkojen nousu tulee maltillistamaan osakemarkkinoiden tuottoja. Nyt korot ovat (etenkin Yhdysvalloissa) nousseet. Tästä syystä osakkeiden tuottovaatimuksia uudelleenhinnoitellaan markkinoilla. Nyt eletään konkreettisesti tätä vaihetta markkinoilla. Globaali osakemarkkina (MSCI World ACWI Total Return) on tätä kirjoitettaessa tuottanut tänä vuonna osingot mukaan lukien käytännön nolla prosenttia. Siinä konkretiaa miltä maltilliset tuotot saattavat näyttää.

Eilen nähtiin iso myyntiaalto markkinoilla. Euroopassa osakkeet laskivat 1,6 % ja myyntiaalto kasvoi Yhdysvalloissa. S&P 500 laski 3,3 % ja teknopainotteinen Nasdaq peräti 4,1 %. Yön aikana tunnelma jatkui erittäin heikkona Aasiassa jossa osakekurssit laskivat markkinasta vähän riippuen 3-4 %. Osakkeet ovat avaamassa Euroopassa tänään noin 1,5 % laskuun, jolla se käytännössä ottaa kiinni ne kurssilaskut mitä nähtiin USA:ssa ja Aasiassa Euroopan eilen sulkeuduttua.

Tämänhetkisessä tilanteessa on näkemyksemme mukaan paljon yhteistä helmikuun alun jyrkän osakemarkkinoiden laskun kanssa. Korkomarkkinoilta alkanut volatiliteetin kasvu tarttui pienellä viiveellä osakkeisiin. Osakevolan kasvu laukaisi erilaisten riskibudjetteihin perustuvien systemaattisen salkunhoitomallien myynnit, ja kun niitä kertyi markkinoille samanaikaisesti riittävästi ei markkinoiden likviditeetti riittänyt ja silloin hinnat joustavat voimakkaasti. Näemme siis suuren osan eilisen liikkeen aiheuttaneista myynneistä olleen sääntöperusteisia, ei analyysiin tai fundamenttisyihin perustuneita harkinnanvaraisia myyntejä.

Osakevolatiliteetti (VIX) on nyt piikannut 23 pisteeseen vs. helmikuussa hetkellisesti nähty jopa yli 35 pisteen taso. Mihin tästä eteenpäin? Lyhyen aikavälin kehityksen ennustaminen menisi hieman teelehtien lukemiseksi, mutta emme näe fundamentaalisia syitä lähteä juuri nyt osakkeita myymään myyntiaallon teknisyydestä ja likviditeetin riittämättömyyden aiheuttamasta laskun voimakkuudesta johtuen. Toisaalta korkojen nousun aiheuttama koko sijoitusympäristön uudistaminen tulee jatkossakin maltillistamaan osakemarkkinoiden tuottoja.

Korkoliikkeissä ei nähty eilen mitään sellaista mikä olisi laukaissut osakemyyntejä tässä mittakaavassa. Korkojen nousu Yhdysvalloissa on ollut toki voimakasta, mutta se on vain taustalla vaikuttava syy, joka aiheuttaa tarpeen uudelleenarvioida osakkeiden hinnoittelua. Varsinainen syy nyt nähdyn laskun jyrkkyyteen on mielestämme systemaattisten mallien yhtaikainen reagointi volatiliteetin, eli tärkeimmän riskibudjettiparametrin, nousuun.

Korkomarkkinoilla USA:n 10-v valtionlainakorko on hieman laskenut tasolle 3,15 % turvasatamakysynnän tukemana. Luottoriskimarkkinoilla USA:ssa myös euroaluetta suuremmat liikkeet. USA:n HY riskilisä on leventynyt jo koko lokakuun ajan ja eilinen riskin myynti levensi sitä vielä reippaan askeleen lisää.

Trump on tietysti jo ehtinyt syyttää Fediä politiikkavirheestä ja siten osakemarkkinan korjausliikkeestä. Olemme eri mieltä. 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Reippaat päivänsisäiset liikkeet eilen eivät johtaneet suuriin muutoksiin
Seuraava
Osakkeiden myyntiaallossa tänään rauhoittumisen merkkejä