24.05.2018

  • Euroalueen PMI:t alle odotusten
  • Korot eilen alas kautta linjan, mutta osakkeet jaksoivat vain USA:ssa
  • Jonkun täytyy muuttua tai euroalueen talouskasvusta puhutaan loppuvuodesta eri sävyyn kuin nyt

Vaikka geopoliittiset kriisit, tai ”kriisit”, ja politiikaksi kutsuttu realityviihde kovasti palstatilaa saakin, niin ennustan seuraavan teeman olevan kohu ja huoli euroalueen talouskasvun hyytymisestä. Ostopäällikköindeksien ja muunkin talousdatan heikentyminen tullee näkymään ennusteissa arviomme mukaan loppukesästä tai syksyllä.

Euroalueen ostopäällikköindeksit eilen olivat jo ties monesko datapiste viimeisiin kuukausiin, joka jäi odotuksista indikoiden täten talouskasvunäkymien maltillistumista. 

Tai sitten ei. Ehkä heikossa sentimentissä, sikäli kun sitä euroalueen eteenpäin katsovalla talousdatalla mitataan, on mukana meidän arviotamme suurempi määrä pelkoa kauppasodasta ja muista vastaavista globaaleista teemoista, jotka sitten aikanaan haihtuvat ”kriisien” rauhoittumisen myötä. Ja jos jollain ilveellä korotkin vielä jäisivät alas niin eihän tässä mitään ongelmaa ole näköpiirissäkään.

Euroalueen plussat ja miinukset –listan miinuskolumniin on toki vielä Italia ilmoittautunut mukaan potentiaaliseksi päänsäryksi koko euroalueelle, vaikkei sen tilanteesta nyt vielä kannata sen suuremmin huolestua. Italian poliittinen tulevaisuus, tärkeimpänä sen fiskaalikuri (lue: paljonko tuhlaavat, velalla) ja sen markkinavaikutukset alkavat selkiytymään sitä mukaan kun uusi hallitus alkaa tehdä ensimmäisiä konkreettisia linjauksiaan.

Ja koska euroalueen talous, toisin kuin poliitikot luulevat, Suomen taloutta lähes yksinomaan heiluttaakin, niin mikäli kasvu tosiaan alkaa hyytymään, niin on mielenkiintoista nähdä kuka jättäytyy oppositioon ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa päästäkseen syyttämään istuvaa hallitusta talouden huonosta menosta. Siinä olisi niin kova markkinanäkemys, että täällä ainakin nousisi hattu päästä.

Lopuksi helppo osuus, eli eilisten tapahtumien luettelu:

USA:n osakemarkkinoilla fiilis parani loppua kohti ja ruudut sammuivat lopulta vihreällä. Osakkeiden omistajat saavat kiittää tästä Fediä, joka oli kirjannut kokouspöytäkirjoihinsa helpottavan maltillisia lausuntoja tulevasta koronnostotahdista. Eivät näe ainakaan kiihdyttämiselle syitä ja se riitti saamaan korot USA:ssa laskuun ja osakkeet nousuun.

Euroalueen osakkeiden omistajat eivät eilen paljon muuta voineet kuin tuijotella reilun prosentin kurssilaskuja heikkojen ostopäällikköindeksien jälkeen.

Korot laskivat eilen euroalueellakin, kun EKP:n Coeure otti varsin selväsanaisesti näkemystä sen puolesta, että elvytykselle on tarvetta jatkossakin. Italian poliittinen epävarmuus myös osaltaan varmasti ohjasi pääomia kohti turvallisia korkosijoituksia. Osakkeiden nousuun eivät laskevat korotkaan eilen riittäneet.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kertaalleen hyllytetty kauppasotateema palasi seuraavana päivänä
Seuraava
Markkinoita ei poliittiset ongelmat paljoa kiinnostele