08.12.2016

Hassuja markkinaliikkeitä, mutta Draghi osaa kyllä rauhoitella

  • Riskihalut nousussa ei-toivotusta äänestystuloksesta huolimatta
  • Kiinan ulkomaankauppa vetää
  • EKP ilmoittaa tänään ostojen jatkumisesta

Kauppa kävi eilen markkinoilla kuin mustana perjantaina konsanaan, mutta sillä erolla kuitenkin, että (ainakaan kaikki) hinnat eivät ole poljettuna alas. Bondeissa toki vähän – osakkeissa ei ollenkaan. Osakkeet kelpasivat eilen laidasta laitaan ja korot laskivat. S&P 500 on jälleen kaikkien aikojen topissa.

Talousluvuista ei ollut selittämään eilistä väkevää riskisentimentin nousua ja tästä syystä markkinakommentit ovat tyytyneet enimmäkseen vanhoihin kestoteemoihin, kuten siihen miten sijoittajat arvioivat USA:n tulevien infrastruktuurisijoitusten ja finanssipoliittisten kevennysten vaikutusta. Varmasti eilen sitä arvioivatkin, mutta niin sitä on tehty jokaisena muunakin päivänä sitten Trumpin vaalivoiton.

”Joulupukkirallistakin” puhutaan. Okei, eli jotkut markkinoilla siis uskovat joulupukkiin. Pitäisikö siihen uskoon yhtyä vai siitä olla huvittuneen skeptinen – jokainen voi itse tilannetta arvioida.

Varmaa on se, että käteistä on markkinoilla paljon, ja sijoittajat ovat erittäin herkässä sitä tunkemaan mihin tahansa, mistä jotain tuottoja on odotettavissa.

Tänään on jo saatu Kiinasta hyvät luvut maan viennistä ja tuonnista, jotka molemmat kehittyivät odotuksia paremmin. Jos koko vuoden luvut niputtaa yhteen voidaan helposti nähdä jo trendinomaista kohentumista. Heikko valuutta auttaa. Ja on Kiina toki elvyttänytkin.

Italian pankit eivät ole vaipuneet epätoivoon maan kansanäänestyksen tuloksesta. Suurin ongelmavyyhti, eli Banca Monte dei Paschi di Siena pyysi EKP:lta lisäaikaa pääomituksen järjestämiseen. Italian valtion valinta päästää maan kolmanneksi suurin pankki nurin on erittäin haastava skenaario nieltäväksi. Pelastamiseen (lue: pinnalla pysymiseen) vaadittavat rahat ovat kuitenkin isossa kuvassa lähes roposia.

Vahvaa nousua markkinoilla voidaan luonnehtia erikoiseksi reaktioksi siksi, että Italian kansanäänestystä jännitettiin lähinnä sen takia, että kuka maan pankit pääomittaa: yksityinen (hyvä!) vai julkinen (huono!) raha, ja nyt kun julkinen raha on se todennäköisempi vaihtoehto, ei se enää markkinoiden mielestä niin huono vaihtoehto olekaan.

Tänään iltapäivällä kuullaan EKP:lta miten se jatkaa osto-ohjelmaansa myös ensi vuoden maaliskuun lopun jälkeen. Yleisin arvaus on kuuden kuukauden pidennys. Lisää käteistä markkinoille siis tulossa.

Talousdataa on tänään vain vähän, ja hyvä niin, ehtii paremmin keskittyä kuuntelemaan EKP:n Draghin puheenvuoroa. Keskuspankin johtaja saa jälleen kerran kommentoida aika kieli keskellä suuta, koska pienikin vihje osto-ohjelman loppumisesta aiheuttaisi ylimääräistä hermostuneisuutta ja euroalueelle etenkin juuri nyt myrkyllistä Italian korkojen nousua.

Tästä syystä Draghi tullee kommentoimaan ostojen lopettamisajankohtaa (josta varmasti kysytään) parhaimmillaankin erittäin niukasti. EKP:n pääjohtaja osaa kyllä asetella sanansa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Rohkaisevia huhuja Italiasta ja positiivista talousdataa euroalueelta
Seuraava
Draghi hoiti hommansa tyylikkäästi