12.10.2017

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • S&P 500 jälleen uusiin ennätyksiin
  • Dollari laskussa viidettä päivää
  • Espanjassa pallo takaisin katalonialaisille

Indeksitasolla osakemarkkinoiden liikkeet pysyivät eilen pääsääntöisesti hyvin maltillisina. Pörssin olemassaolon kannalta on hyvä, että yksittäisissä yrityksissä sentään nähdään liikkeitä. Sijoittajien ei kuitenkaan kannata vaipua horrokseen, sillä tuloskausi alkoi jo eilen Amerikassa ja alkaa Suomessakin ensi viikolla. Kaupankäynnin pörssissä aloittanut Terveystalo kävi ylimmillään aamun kaupankäynnissä 10,60 tasolla päätyen lopulta tasan 10 euroon osakkeelta, sekin 2,5 % yli listautumishinnan 9,76. 

Osakemarkkinoista Yhdysvalloissa S&P 500 –indeksi päätyi uusiin ennätyksiin 2555,24 pisteeseen (+0,2 %) ja Euroopassa Euro Stoxx 50 nousi samat +0,2 %. Aasian pörsseissä oltiin aamulla pääsääntöisesti pienessä nousussa ja siellä merkittävin uutinen liittyy Japanin Nikkei 225 –indeksiin, joka on korkeimmillaan sitten vuoden 1996. 

Valuuttamarkkinoilla dollari on ollut viime päivinä laskussa laskien jo viidettä päivää euroa vastaan. EUR/USD valuuttapari treidaa tällä hetkellä 1,187 tasolla ja viime viikon torstain päätöslukemiin nähden euro on vahvistunut reilun prosentin. 

Espanjan pääministeri Rajoy heitti pallon takaisin Katalonialle antamalla Puidgemontille aikaa maanantai-aamuun saakka perua itsenäisyyspyrkimykset uhaten ottaa Espanjan perustuslain nojalla haltuunsa Katalonian asioiden valvonnan. Espanjassa pääindeksi IBEX35 oli eilen 1,3 % nousussa.

Eilen julkaistut Fedin syyskuun kokouksen pöytäkirjat eivät saaneet isoja markkinaliikkeitä aikaiseksi. Pöytäkirjojen mukaan avomarkkinakomitean jäsenillä on ollut eriäviä mielipiteitä inflaatiosta ja tulevien koronnostojen aikatauluista. Joitakin jäseniä huolettaa, että alhaiset inflaatiolukemat eivät ole olleet väliaikaisia vaan pysyviä. On kuitenkin hyvä huomata, että syyskuun kokouksen jälkeen on saatu paljon lisää talousdataa ja että joulukuulle edelleen odotetaan yhtä koronnostoa ja epävarmuus tuntui liittyvän ensin vuoden politiikkaan. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Katalonian itsenäistymisjulistusta lykättiin  
Seuraava
Yhdysvaltojen tuloskausi liikkeelle vahvoilla pankkituloksilla
Miikka Kuusi