15.03.2017

  • Yellen nostaa korkoa
  • Hollanissa äänestetään
  • Markkinat tiukasti poterossa

Sitten finanssikriisin Fed on nostanut ohjauskorkoa joulukuussa 2015 ja joulukuussa 2016. Tänään tulee markkinoiden mukaan 96 % todennäköisyydellä kolmas nosto tasolle 0,75 – 1,00 %. Tämän lisäksi markkinat hinnoittelevat kuluvalle vuodelle vielä toisen ja mahdollisesti kolmannenkin noston. Yellenin kommenteista tullaan jälleen kerran suurennuslasilla etsimään mitä tahansa vihiä tulevista nostosuunnitelmista.

Hollannissa tänään vaalit ja tilanne on tiukka. Pääministeri Rutten keskusta-oikeisto on gallupeissa johdossa, mutta päättämättömiä äänestäjiä oletetaan olevan paljon, lähes puolet (!!) gallupeihin vastanneista. Tilanne on myös se, että peräti kuuden puolueen odotetaan saavan yli 10 % äänistä, mutta yhdenkään ei yli 20 %. Hallitusneuvotteluista saattaa tulla vaikeat ja laaja koalitio on joka tapauksessa selvästi todennäköisin vaihtoehto. Positiivista on se, että EU-vastaisen Geert Wildersin on täten vaikea nähdä saavan merkittävää kannatusta. Tulos on selvillä viimeistään huomenna aamulla.

Hollannissa tänään vaalit ja tilanne on tiukka

Talousdata jäi Euroopan osalta eilen lievästi ”miinukselle”, kun euroalueen teollisuustuotannon kasvu supistui tammikuussa 0,6 prosenttiin (odotus 0,9 %). Luku ei kuitenkaan hetkauta positiivista näkemystämme talouskasvusta mihinkään.

Yhdysvalloista saatiin pienyritysten luottamuksesta indikaatiota NFIB-indeksi muodossa ja sekin kokonaisuutena heikkeni hieman, mutta edelleen mennään erittäin korkeilla tasoilla ison viime vuoden lopulla nähdyn hypyn jälkeen. Yritysten into palkata uutta väkeä notkahti hieman, mutta toisaalta hintojen nousuun uskotaan aikaisempaa enemmän.

Markkinat käyttäytyivät eilen varsin varovaisesti, ikään kuin jo tämän päiväistä Fedin puheenvuoroa odotellessa. Osakkeet laskivat pari prosentin kymmenystä ja koroissakin suunta oli hieman alas. Öljyn hinta laski hetkellisesti OPEC:in ilmoitettua ennakoitua korkeammista järjestön ulkopuolisten maiden tuotantoarviosta, mutta päivän loppua kohden hinta toipui. Alkuvuoden melko vakainakin pysytelleiltä tasoilta ollaan kuitenkin nyt pyöreästi 10 % alempana.

Vaikea on suuria liikkeitä nähdä ennen Fediä - Euroopan osalta markkinat ehtivät siihen reagoida vasta huomenna aamulla.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
PM May käynnistänee artikla 50:n jo maaliskuussa
Seuraava
Hollannin vaalitulos toivottu, mutta aiheeseen palattaneen vielä