29.08.2016

  • Japanissa osakkeet innostuivat elvytysvihjailuista
  • Novo Nordisk asetti rekrykiellon
  • Loppuviikosta tuhtia talousdataa USA:sta

Fedin Yellen piti paljon odotetun puheensa perjantaina ja lopputuloksena korot ja dollari lähtivät nousuun. Yellen toisti näkemyksensä siitä, että korkoja tullaan tämän vuoden aikana nostamaan toistamiseen. Mainitsipa jopa todennäköisyyden sille nousseen. Markkinat hinnoittelevat toiselle nostolle noin 2/3 todennäköisyyttä.

Muuta markkinoilta: osakkeet ehtivät Euroopassa sulkeutua vajaan prosentin plussalle, mutta Yhdysvalloissa Yellenin näkemykset laimensivat riskihaluja sen verran, että osakkeet taipuivat pari kymmenystä miinukselle. Öljyssä ei nähty suurempia liikeitä. Perusmetallien nousu on ainakin toistaiseksi katkennut.

Japanissa keskuspankin (BoJ) johtaja Kuroda vihjaili lauantaina lisäelvytyksestä ja maan eläkerahasto on selvästi jäljessä tavoiteosakepainostaan. Näiden summana jeniä myytiin ja Nikkeitä ostettiin yön aikana peräti 2,3 % plussalle. Muualla Aasiassa ei suurempia liikkeitä. BoJ kokoontuu seuraavaksi 21.9.

Suosikkiyhtiöistämme Novo Nordisk ilmoitti laittavansa rekrytointeja jäihin ja tulkitsemme uutisen positiivisena, koska se näkemyksemme mukaan kertoo lisääntyvästä huomiosta kulujen kurissapitämistä kohtaan.

Alkavalla viikolla tärkeimmät datajulkaisut ovat Yhdysvaltojen ISM-indeksit (torstai) ja virallinen työmarkkinadata (perjantai). Mikäli data on odotetun vahvaa, tulee se vahvistamaan markkinoiden uskoa Fedin toiseen nostoon vielä kuluvan vuoden puolella. Jenkkidata lisäksi euroalueen inflaatioluvut ja Kiinan PMI:t elokuulta.

Euroalueen avauksessa osakkeet lähtevät seuraamaan jenkkien viikon päätöstä eli alas, ja korot tulevat tekemään saman ylös. Kalenterissa ei merkittäviä tapahtumia tänään – ainoa poiminta Yhdysvaltojen yksityinen kulutus (odotus +0,3 %) klo 15:30.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Tänään sitten urheilujuhlan tuntua, Yellen äänessä klo 17.00
Seuraava
Loppuviikosta sähinää, sitä ennen rauhallista