27.04.2016

  • Yellenillä vain vähän kortteja pelattavana
  • Japanin keskuspankki huomenna
  • Nordealta valju Q1 – Outokummun tulos puoleltapäivin


Fedin avomarkkinakomitean kaksipäiväinen kokous päättyy tänään kun Yellen astuu lehdistön eteen kertomaan mitä päätettiin ja mitä maailmasta ollaan mieltä. Tilanne jatkuu vaikeana. Markkinat eivät usko Fedin indikaatioon korkojen nostojen jatkumisesta ja samalla Yhdysvaltojen vahvat makroluvut, joilla Fed on nostoja perustellut, eivät ole enää jatkaneet kovinkaan hulppeina. Toisaalta, kivenä kengässä olleet ”ulkopuoliset riskit”, eli suomeksi huolet finanssimarkkinoiden heilunnasta ja niiden aiheuttamista kerrannaisvaikutuksista ovat hieman helpottaneet.

Merkittävää uutta Fed tuskin tarjoaa, mutta ei syytä ”huoleen”, koska markkinajännäreille tarjotaan lisää nannaa jo huomenna, kun Japanin keskuspankki (BoJ) ilmoittaa laskeeko se korkoa lisää ja tuleeko muita elvytystoimia. Tilanne on hieman vastaava kuin EKP:llä viimeksi, eli negatiivisten korkojen lisäksi pitäisi lanseerata jotain mikä helpottaisi pankkien elämää miinuskorkojen maailmassa.

Eilen markkinoilla tulosten lisäksi vain vähän tapahtumia. Markkinaliikkeet jäivät vaisuiksi. Euro kuittasi kolmannen plussapäivän talaan nähden. Brent hiipi 45 taalan päälle. Italiassa ja Espanjassa osakkeet intoutuivat reilun prosentin nousuun. Isot indeksit eivät juurikaan liikkuneet. Euroopan pankkisektoria tuki huhut siitä, että Italian pääministeri Renzi olisi poistamassa transaktioveroa ja siitä tehtiin johtopäätöksiä että laajempikin (EU-tasoinen) läpimeno olisi jatkossa todennäköisempää.

Nordean operatiivinen Q1 tulos jäi ennusteista niukasti. Tuotot (etenkin transaktiopohjaiset) jäivät ennusteista, mutta alhaisemmat kustannukset ja luottotappiot kompensoivat. Negatiiviset korot puhaltavat myös vastatuulta tuloskunnolle ja heiluva markkina pitää asiakkaat varovaisina. Panamahässäkkää kommentoitiin siten, että laittomuuksia ei olla tehnty, mutta silti yhtiö varautuu varovaisuusperiaatteeseen nojaten sanktioihin.

Makroa tulee tänään aika niukasti ja varovainen sentimentti jatkunee läpi koko Euroopan kaupankäyntisession. Fedin lehdistötilaisuus alkaa vasta klo 21 Suomen aikaa.

Muuta: Euroalueen M3 rahan määrä klo 11:00. Iso-Britannian Q1 BKT klo 11:30. Outokummun Q1 tulos arviolta klo 12:00. EKP julkaisee tietoja luotonannon kasvusta.

Huomenna piti järjestää EU:n ja Kreikan välinen kokous, mutta se on nyt peruttu. Ilmeisesti lisäsäästöihin suostuminen jatkaa kynnyskysymyksenä Kreikan puolelta. Tosi yllättävää.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Odottavassa moodissa mennään
Seuraava
Fed ja BoJ jättivät rahapolitiikan ennalleen