03.05.2018

  • Fedin kokous eilen enimmäkseen läpihuutojuttu
  • Kaksi nostoa edelleen korteissa loppuvuodelle
  • Osakkeet hieman niiasivat Fedin inflaatiopuheista

USA:n keskuspankki Fed totesi eilen inflaation olevan lähellä tavoitetasoaan (2 %), josta pitää tulkita, että se ei osoita minkäänlaista mielenkiintoa harkita muita vaihtoehtoja kuin jatkaa indikoidulla korkojen nostopolulla. Vaiheittaisen kiristämisen suunnitelma on edelleen tiukasti voimassa.

Ainoa muutos minkä Fed teki retoriikkaan oli puheet symmetrisestä inflaatiotavoitteesta, jonka tulkitsemme siten, että 2 %:n tavoitetta ajatellaan pidemmän aikavälin ”keskiarvona”, eli pieneen heittoon tavoitteesta suhtaudutaan piirun verran aikaisempaa sallivammin.

Kesäkuussa joka tapauksessa erittäin todennäköisesti seuraava nosto ja sitten vielä loppuvuoden aikana yksi. Tämän piti olla jokseenkin itsestään selvää, mutta markkinoilla nähtiin silti vähän liikkeitä.

Osakemarkkinoiden suunta kääntyi Fedin jälkeen selvästi alas defensiivisten sektorien johdolla. Korkomarkkinoilla nähtiin pientä laskua sekä lyhyessä että pitkässä päässä. Dollarin polvet hieman hetkellisesti notkahtivat korkojen laskun perässä, mutta korjasi lopulta takaisin 1,20 tason alle euroa vastaan.

Geopoliittiset riskit (tärkeimpänä kauppasodan uhka) eivät toki ole hävinneet mihinkään ja ne pelaavat isossa yhtälössä omaa rooliaan. Rooli on se, että mikäli kauppasodan riski realisoituu on näkemyksemme mukaan siinä pelissä ainoa voittaja inflaatio. Siinä tapauksessa alettaisiin miettiä sitä riittääkö Fedin nykyinenkään nostotahti. Tämä on tärkein konteksti jota tulee miettiä kun kauppasotauutisointia seuraa. Jos alkaa näyttää uhkaavalta, niin se peruslähtökohta on, että se todennäköisesti luo korkoihin nousupainetta ja se taas osakkeisiin laskupainetta. Näkemyksemme kuitenkin on, että täysimittaisen kauppasodan riski on alhainen.

Makrodatassa euroalueen Q1 BKT-kasvu (2,5 %) ei vakuuttanut (vrt. 2,8 % Q4’17), mutta euroalueen korot ottivat tämän rauhallisesti vastaan. Kvartaalin aikana vahvana hurjastellut euro toi vastatuulta teollisuuteen ja etenkin vientiin. 

Volatiliteettia kyttäämme edelleen tiukasti. Emme usko VIX:n noin 10 pisteen tasojen ihan lähitulevaisuudessa tulevan vastaan, mutta mikäli niin kävisi olisi se monille suuria rahamassoja hallinnoiville strategioille signaali ostaa osakkeita. Joillekin jopa pakko-ostaa, ellei riskimalleja helmikuun näppien polttamisen jälkeen olla merkittävästi rukattu uusiksi.

Tänään makrokattauksessa euroalueen inflaatio, josta ei tietenkään ihmeitä odoteta, vaan hidastumista 0,9 %:iin vuositasolla. Tiukasti saa Draghi edelleen pitää elvyttävästä linjastaan kiinni. Yhdysvalloista tehdastilaukset ja palvelualojen ISM-indeksi. Huomenna saadaan lisää valoa USA:n inflaatiokuvaan työllisyysraportin ja etenkin sen palkkakomponentin muodossa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Vahvistuva dollari markkinateemana
Seuraava
USA:n työttömyysasteen odotetaan tänään laskevan jo 4,0 % tasolle