09.11.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Markkinat hinnoittelevat yhtä koronnostoa tälle vuodelle ja kahta ensi vuodelle
  • Raakaöljy laskenut jo yli 20 % lokakuun huipuista 
  • Kiinassa hallinto haluaa lisätä pankkien lainanantoa, talouden tila huolenaiheena

Fed piti ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan ja mielenkiinto kokouksessa keskittyikin enemmän keskuspankkiirien retoriikkaan tulevista koronnostoista ja talouden tilasta kuin korkopäätökseen. Fed piti inflaatio-odotukset ja talouden näkymänsä ennallaan eikä Fed kommenteissaan vaikuttanut erityisen huolestuneelta viimeaikaisesta markkinoiden volatiliteetista tai hidastuvasta talousdatasta muissa merkittävissä talousmaissa. Fed aikoo jatkaa nykyisellä asteittaisen kiristämisen linjallaan ja markkinat hinnoittelevat nyt kolmea 0,25% koronnostoa tämän ja vuoden 2019 lopun välille. 

Pörsseissä tuntui olevan eilen välipäivä eikä isoilla markkinoilla nähty merkittäviä liikkeitä. Euroopassa indeksit heiluivat nollan molemmin puolin (mm. DAX -0,4 %, HEX +0,2 %) ja Yhdysvalloissa pörssit sulkeutuivat pienelle miinukselle energia- ja teknologiasektoreiden vetämänä (S&P500 -0,3 %, Nasdaq -0,5 %). Erityisesti energiayhtiöt ovat olleet viime aikoina paineessa, kun raakaöljyn hinta on viimeisen parin viikon aikana kääntynyt selvään laskuun. WTI –laadun hinta on nyt laskenut yhdeksän päivää perättäin 60 dollariin barrelilta ja on nyt laskenut yli 20 % lokakuun alun huippulukemista. 

Kiinassa pörssit (Hang Seng -2,3 %, Shanghai Composite -1,3 %) olivat aamulla selvässä laskussa finanssisektorin johdolla. Kiina pyrkii lisäämään lainanantoa yrityksille asettamalla pankeille selvät tavoitteet kasvattaa lainanantoa yrityksille. Markkinat huolestuivat uutisten myötä siitä kuinka heikkona hallinto näkee Kiinan talouden tilanteen. Kiinan osalta on hyvä huomioida, että valtio on jatkuvasti tilanteessa jossa tietyillä talouden alueilla pitäisi painaa kaasua, kun taas toisaalla pitäisi jarruttaa ja nämä toimenpiteet ovat vain yksi lukuisista hallinnon toimenpiteistä.

Euroopan komissio julkisti eilen viimeisimmät talousennusteet. Komissio ennusti Italialle 2,9 % ja 3,1 % alijäämää vuosille 2019 ja 2020 sekä 1,2 % kasvuennustetta ensi vuodelle. Molemmat luvut ovat selvästi Italian hallinnon ennusteita pessimistisempiä. Tria ehti jo vastaamaan väitteisiin, että ennusteet perustuvat vaillinaiseen analyysiin eivätkä huomioisi Italian suunnitelmia eikä Italia aio tehdä uutta budjettiehdotusta. Erimielisyydet komission ja Italian välillä jatkuvat, mutta uskomme silti, että jonkinlainen ratkaisu lopulta löytyy. 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Riski maistui sijoittajille välivaalien jälkeen
Seuraava
Hissiliike jatkuu osakemarkkinoilla