26.01.2016

The Fear Awakens

· Kurssit voimakkaassa laskussa Aasiassa

· Saksan IFO-indeksi heikkeni tammikuussa

· Markkinat avaavat Euroopassa noin 1,5 % miinukselle

Markkinat happanivat eilen hieman ja lasku jyrkkenee tänään. Euroopassa osakkeet jäivät eilen marginaalisesti miinukselle ja lasku kiihtyi Yhdysvalloissa pörssipäivän viimeisen tunnin aikana. Aasiassa Kiinan paikallispörssit ovat kiihtyneet jo noin 6-7 % laskuun ja muuallakin mennään reilun 2 prosentin miinuksella.

Öljyn hinnan nousu jäi lyhytaikaiseksi, kun Irak ilmoitti tuotantonsa nousseen joulukuussa ennätyslukemiin ja Saudi-Arabia vakuutti jatkavansa energiainvestointejaan nykyisestä öljyn hinnasta huolimatta. Musta kulta on näistä syystä antanut eilisistä huipuistaan periksi lähes 10 % ja nyt ollaan jälleen alle 30 dollarin tasoilla.

Talousdatasta ei ollut eilen tunnelmien kääntäjäksi. Saksan talouselämän luottamusta mittaavassa IFO-indeksissä nähtiin tammikuun osalta hieman odotettua suurempaa laskua. Etenkin kehittyvien maiden ongelmiin viitattiin useissa kommenteissa missä laskua yritettiin selittää. Kotimarkkinat ovat Saksassa edelleen kuitenkin vahvat ja kompensoivat vientikysynnän heikkoutta. Iso-Britannian tehdastilaukset laskivat myös odotettua enemmän.

Tänään talouslukuja saadaan lähinnä Yhdysvalloista. Kuluttajien luottamukseen odotetaan pientä laskua ja palvelusektorin ostopäällikköindeksin odotetaan jatkaneen positiivista kehitystään. Asuntomarkkinoiden tilasta saadaan uutta indikaatiota Case-Shiller asuntohintaindeksistä. Keskuspankkiireista Iso-Britannian Carney on tänään äänessä. Tulosrintamalla Yhdysvalloista tänään raportoi 23 yhtiötä S&P 500 indeksistä ja mukana mm. Apple.

Suomessa aamun otsikoista löytyy Uponor, joka antoi positiivisen tulosvaroituksen. Parempi sää on yhtiön mukaan vaikuttanut rakentamisaktiviteettiin Euroopassa positiivisesti. Myynnin ennakoidaan olevan koko vuoden 2015 osalta 1050 meur (ohjeistus 1024) ja toiminnallisen tuloksen noin 71 meur (63,4).

Markkinat avaavat selvästi miinukselle – Euro STOXX 50 futuurilla käydään kauppaa juuri nyt noin 1,8 % laskussa. Kiikarissa siintää jo Fedin huominen kokous. Kommentteja korkopolusta odotetaan jännityksellä, mutta jo nyt kriitikot kirjoittavat kynät sauhuten Fedin tehneen virheen joulukuun koronnostossa.


« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Rauhallinen startti uudelle viikolle
Seuraava
Reipas pomppu aamun pohjista