23.05.2017

  • Markkinoilla liikkeet vähissä
  • Euro on kuitenkin vahvistunut selvästi
  • Piikki volatiliteetissa jäi kahden päivän mittaiseksi

Poliittisista riskeistä, ja puhun nyt Yhdysvalloista ja Trumpista, riittää juttuja lehtiin ja markkinakommentteihin, mutta markkinoita liikuttamaan niistä ei oikein tunnu olevan. Toisaalta, mikäli parin viime vuoden aikana olisi oikeastaan minkä tahansa poliittisen riskin takia myynyt, niin metsään olisi mennyt ja pahasti.

Enemmän kuin Trumpin kohkailut mietityttää heikkenevän makrodatan, etenkin Yhdysvalloissa, ja korkeahkojen arvostustasojen ristiriita. Se kääntää riskejä alaspäin mielestämme enemmän kuin poliittiset peikot, joita kunakin ajan hetkenä on joko olemassa, tai jos ei ole, niin ainakin niitä innokkaasti keksitään ja merkittävyyttä mieluummin paisutellaan kuin väheksytään.

Riskien nousuja heikon jenkkidatan takia on selvemmin hinnoiteltu valuutta- ja korkomarkkinoilla, ei osakemarkkinoilla. Euro on vahvistunut dollaria vastaan yli 5 %:lla huhtikuun puolivälistä. Nyt ollaan tasolla 1,123, joka on edelleen hyvin vuosina 2015 - 2017 nähdyn rangen sisällä. Ei sen suurempaa draamaa siis kuitenkaan.

Miksi euro on vahvistunut? Yhdysvalloissa eteenpäin katsovat ennakoivat talousindikaattorit ovat heikentyneet, usko Trumpin kykyyn saada jotain aikaiseksi on entisestään laskenut, kun taas vastaavasti euroalueella valmistaudutaan EKP:n rahapolitiikan kiristymiseen.

Trumpin hallinto tuo ensi vuoden budjettiesityksensä kongressille. Jo nyt on selviö, että se tulee kohtaamaan ankaraa vastustusta. Luvattujen uudistusten rahoittamiseksi hallinto on keksinyt piirtää paperille seuraavalle kymmenelle vuodelle 3 % vuosittaisen talouskasvuarvion. Miksei samalla 5 %? Tai 10 %!!! Budjettiesitys tullee bumerangina takaisin ja sitten taas ihmetellään, miten niitä veroja oikein voidaan tässä alijäämäisessä taloudessa keventää.

Eilisestä talousdatasta poimitaan Venäjä, joka raportoi vahvistuneista reaaliansioista ja vähittäiskaupasta. Erittäin positiivinen uutinen maassa toimiville suomalaisyhtiöille.

Tänään viikon tärkein makroanti, kun Yhdysvalloista saadaan ostopäällikköindeksit ja Saksasta yritysmaailman luottamusta mittaava IFO-indeksi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n budjetti ja OPEC:in kokous viikon agendalla
Seuraava
Viikon tärkein makrodata saatiin eilen