02.03.2018

  • Italiassa ja Saksassa politiikalle saadaan uutta suuntaa ensi viikon alkuun mennessä
  • USA:n teollisuuden ISM helmikuussa vahva
  • Morgan Stanley: ”Veroalerahat menevät enimmäkseen osinkoihin”

Markkinat laskivat eilen toista päivää putkeen. Osakkeet alas reilun prosentin ja riskilisät pari pinnaa ylös. USA:n 10-vuotinen peruutti jopa 5 pistettä. Volatiliteetti (VIX) kävi 25 pisteessä rauhoittuen lopulta hieman 20:n päälle. Trump kertoi aikovansa kiristää teräs- ja alumiinimarkkinan tuontitulliruuvia entisestään ja kauppasotapuheet levisivät markkinakommentteihin välittömästi. Fedin Powellin puheen toisesta osasta ei saatu mitään oleellista uutta.

Talousluvuissa eilen vahva teollisuuden ISM USA:sta, mutta indikaatioihin kiihtyvästä talouskasvusta liitetään markkinoilla enenevissä määrin ’ylikuumentumisleima” ja siksi osakkeet eilenkin Fedin kiristämisen pelossa laskivat.

Euroalueella on viikonloppuna muutama tärkeähkö vaali. Italiassa äänestetään parlamentista ja Saksassa demarit (SPD) äänestävät lähteäkö hallitukseen Merkelin kristillisdemokraattien kanssa.

Euroalueella on viikonloppuna muutama tärkeähkö vaali.

Italian osalta pidämme todennäköisenä, että kukaan ei saa yksinkertaista enemmistöä, hallituksen muodostamisesta tulee maalle tyypilliseen tapaan vaikeaa, ja lopulta valittu kokoonpano ei tule saamaan todellisia uudistuksia aikaiseksi. Euroskeptikkojen asema näyttää gallupien mukaan heikolta eikä heidän pääsyään päätöksiä tekemään ole markkinoillakaan mielestäni hinnoiteltu. Käy Italiassa niin tai näin, niin fiskaaliekspansio (lue: valtio alkaa törsäämään rahaa) lienee edessä joka tapauksessa, koska kaikkien vaalilupaukset ovat ”yllättäen” olleet kalliita. Italialla on tällä hetkellä velkaa reilut 130 % suhteessa BKT:een, joten liikoja ei talouskasvun kestävyyden kannalta kannattaisi enää lisää velkaantua. Paitsi jos valtaan pyrkiviltä poliitikoilta kysytään.

Saksan osalta näkemyksemme on, että laskevan kannatuksen kanssa kipuileva SPD taipuu mieluummin CDU:n vetämään hallitukseen kuin uusiin vaaleihin. Tämä olisi markkinoiden kannalta se toivotumpi skenaario – vaikkakin Saksassa talous ja politiikka aika kiitettävästi omia elämiään elävätkin. Markkinoilla ei mielestämme ole näidenkään poliittisten spekulaatioiden perustella ennen vaalituloksia mitään pointtia yrittää ”treidailla”.

Morgan Stanley oli tehnyt tutkimuksen siitä mihin USA:n veroalen yrityksille tuomat säästöt olisivat näillä näkymin menossa. Lähes puolet säästödollareista olisi menossa omien osakkeiden ostoon ja osinkojen maksuun. Alle viidesosa varoista olisi menossa investointien kautta reaalitalouteen. Toki osingotkin voivat valua reaalitalouteen, mutta silti ei ehkä optimaalisin skenaario talouden pidemmän aikavälin kehityksen kannalta.

Tänään talouslukuja vain euroalueelta: tammikuun tuottajahintainflaatio euroalueelta, Saksan vähittäiskaupan kehitys ja Italiasta Q4 BKT. Riskimarkkinat jatkavat laskussa tänään.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Makrodatalla tänään näytön paikka heikomman jakson jälkeen
Seuraava
Sotajutut otsikoissa, mutta ei syytä kaivautua bunkkeriin