23.11.2016

  • Italian vaalit aikaistumassa? (Ei välttämättä negatiivista)
  • Trump jatkaa ”takinkääntöä” (Positiivista)
  • Euro heikentynyt ja luottamusluvut hyviä (Positiivista, euro-osakkeille)

Korkojen kovin nousuinto tuntuu olevan laantumassa. Samoin dollari on vakiintumassa 1,06 tasolle. Osakkeissa ei eilen ihmeitä, pari kymmenystä jälleen ylös. OPEC:in diiliä jännitetään, että tuleeko viimeinkin edes pienet tuotannonleikkaukset. Kokous järjestetään 30.11. Wienissä.

Talousluvuissa eilen euroalueen kuluttajaluottamus, joka nousi kuluvan vuoden korkeimmalle tasolleen. Yhdysvalloissa asuntokauppa jatkoi erittäin vahvana – kauppaa käydään aktiivisimmalla tasolla sitten finanssikriisin puhkeamisen.

Helpoin otsikko saatiin eilen siitä, että Dow Jones –osakeindeksi breikkasi 19 000 pistettä.

Italia pysyttelee itseoikeutetusti otsikoissa lähestyvän kansanäänestyksen (4.12.) takia. Pääministeri Renzi sanoi eilen, että hän pyrkii aikaistamaan maan parlamenttivaaleja, mikäli kansa äänestää hallitusta vastaan. Kyseessä on mielestämme aivan tavanomainen poliittinen liike, koska toistaiseksi Renzin puolue on gallupeissa Grillon ”Five Star Movementia” edellä. Vaalien järjestämisen pitkittyminen antaisi tilanteelle (Renzin näkökulmasta) turhan paljon aikaa muuttua. Näkemyksemme pitää, eli tämänkään yksittäisen tapahtuman ei tule antaa vaikuttaa sijoitusnäkemykseen.

Eilen oli euroalueen ”reunamaiden” korkoerojen vuoro taas leventyä, eli palattiin syksyn trendille. Italian tilanne on suurin yksittäinen syy. Myös Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa ja Irlannissa on nähty vastaavaa kehitystä, vaikkakaan ei yhtä voimakkaasti kuin Italiassa.

Trump vaikuttaa edelleen lieventävän kampanjoinnin aikaista skandaalihakuista linjaansa kohti republikaanien valtavirtaa. Tulevan presidentin tuoreimpien kommenttien mukaan Pariisin ilmastosopimus ei välttämättä olekaan pelkästään huono asia ja kampanjan aikana Trumpin ryvettämä Mitt Romney saattaakin olla jopa ministeriainesta.

Tänään kannattaa euroalueelta katsoa marraskuun ostopäällikköindeksit, jotka ovat varsin korkealla tasolla suhteessa euroalueen osakemarkkinoiden kehitykseen. Heikko euro tukee vientiä ja sentimentti-indikaattorit ovat korkealla, mutta osakkeet sutivat. Kumpi joustaa jatkossa?

Yhdysvalloista saadaan tänään Markitin laskemat teollisuuden PMI ja Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat, joista ei ole odotettavissa merkittävää uutta. Joulukuun koronnosto on jo sinettiä vaille kansissa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n ja Euroopan osakkeiden tuottoero tänä vuonna on jo lähes 15 %
Seuraava
Dollari huimassa vedossa – 1,05 tasoa vahditaan