15.04.2016

  • Nousun kestävyyden testaus alkaa
  • Yhdysvaltojen inflaatio ei onnistunut ylittämään odotuksia
  • Kiinasta vahvoja lukuja


Edellispäivän reipas nousu markkinoilla osoitti eilen kestävyyden merkkejä ja pelätty rekyyli ei realisoitunut. Päinvastoin, kurssit jatkoivat Euroopassa nousussa. Euro STOXX 50 -indeksin pysyminen yli 3000 pisteen tason lisännee luottamusta toipumisen kestävyyden suhteen. Sitä nyt tullaan testaamaan lähipäivinä. 3100 pisteessä jotkut kirjoittelee olevan seuraavan vastustustason. Yhdysvalloissa osakkeet eivät eilen osanneet päättää mihin suuntaan lähteä.

Eilisten talouslukujen keskiössä olivat Yhdysvaltojen inflaatioluvut. Kuluttajainflaatio 0,9 % jäi hieman 1,0 % ennusteista ja pohjainflaatio 2,2 % jäi myös odotuksista prosentin kymmenyksellä. Valjuista inflaatioluvuista huolimatta valtionlainakorot jatkoivat hiipivää nousuaan. Myös taala piti pintansa aika hyvin.

Iso-Britannian keskuspankin kokous eilen meni jäitä poltellessa. Muutoksia rahapolitiikkaan ei tehty. Talouden kehitys ei anna siimaa kiristämiselle ja lähestyvä kansanäänestyskin taitaa vähän jännittää. Kampanjointi puolesta ja vastaan alkaa virallisesti tänään. Palailemme asiaan sitä mukaa kun jotain oleellista raportoitavaa näkyy ja kuuluu.

Isoveljensä Fedin koronnosto kesäkuussa alkaa näyttää jo erittäin epätodennäköiseltä, kun eilisten Fedin Lockhartin kommenttien jälkeen noston todennäköisyys laski markkinoilla 20 prosentista 16 prosenttiin.

Kiina julkaisi tänään aamulla tuoreet BKT-lukunsa (Q1 +6,7 %), vähittäiskaupan kasvun (+10,5 % vs. ennuste 10,4 %) sekä teollisuustuotannon kasvun (+6,8 % vs. odotus 5,9 %) maaliskuun osalta. Luottokysyntä vaikuttaa jatkavan voimistuvana. Lukujen valossa vaikuttaa siltä, että Kiinan elvytystoimilla on ollut vaikutusta. Samalla lähtivät liikkeelle puheet siitä, että stimulusta aletaan vähentää vuoden jälkipuoliskolla.

Elisa aloitti tuloskauden Suomessa ja plussalaariin meni. Tulos ylitti ennusteet. Elisa jatkaa vahvana arvoyhtiönä, jonka liiketoiminta ja tulos ja sen myötä myös osingonmaksukyky on varsin hyvin ennakoitavissa. Sanaa kasvu on vaikea saada Elisan kanssa samaan lauseeseen, mutta hyvä kassavirta ja osinko kompensoivat.

Kalenterissa on tänään nippu talouslukuja Yhdysvalloista (teollisuustuotanto, kapasiteetin käyttöaste ja Michiganin yliopiston laskema luottamusindeksi) ja niiden jälkeen aletaankin jo odottelemaan sunnuntaina järjestettävää öljyntuottajamaiden kokousta Qatarin Dohassa. Riskisentimentin kannalta paras lopputulema olisi mikä tahansa tuotantotasojen jäädyttämiseen viittaava uutinen. Epävarmalta se joka tapauksessa vaikuttaa. Myös IMF kokoustaa viikonloppuna ja julkaissee jonkinlaisen päivityksen maailmantalouden ennusteisiinsa kemujen päätteeksi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Hetkellistä hurmoshenkeä
Seuraava
Öljyn tuotannonrajoituksista ei päästy sopuun