31.01.2017

  • Trumpin linjauksille laajaa vastustusta
  • Riskiä myytiin eilen – voimakkain liike Euroopan osakkeissa
  • Tänään BoJ, eurolaueen BKT

EuroSTOXX 50 -osakeindeksi eteni tammikuussa harvinaisen tahmeasti. Kaupankäyntiväli, ns. trading-range, on ennen kuun viimeistä päivää kokonaista 2 %. Ei ole siis poliittinen kuohunta venettä kovin paljoa euroalueen osakkeisiin vaikuttaneet. Tämä on hyvin linjassa näkemyksemme kanssa, eli ei kannata hötkyillä, vaan odottaa konkretiaa ja päätösten implementointia.

Eilinen oli kuitenkin hieman poikkeus. Markkinoilla lasketeltiin ja syy lienee pääasiassa Trumpin tuoreissa sekoiluissa. Selvää on se, että tässä saa henkisesti valmistautua kirjoittamaan herran edesottamuksista harva se aamu.

Kukaan ei tällä hetkellä tunnu tietävän ketkä USA:n rajan yli pääsee ja tuleeko Trumpin määräyksiä noudattaa vai ei. Yhdysvaltojen korkeimmat oikeusoppineet, poliittinen johto ympäri maailman, muutama republikaanisenaattori, ja myös yrityssektorin terävin kärki ovat arvostelleet maahantulorajoituksia voimakkaasti. Viimeisimpänä peliliikkeenä tosi-tv-presidentti tokaisi ”You’re fired!” virkaatekevälle oikeusministeri Yatesille tämän määrättyä jättää noudattamatta Trumpin käskyä.

Markkinoille tilanne aiheuttaa luottamuksen puutetta ja eilen se näkyi selvänä riskisentimentin laskuna. Euroopassa osakkeet reilun prosentin alas, Yhdysvalloissa vähän maltillisemmin. Eilen mainitsemamme alhainen volatiliteetti nousi rajusti (VIX +12,3 %). Pitkissä koroissa ei isoja liikkeitä, paitsi Euroopan reuna-alueilla, kun Kreikassa noustiin rytinällä. Maan hallitus ja eurooppalaiset velkojansa eivät päässet neuvotteluissaan eteenpäin. Yrityslainojen riskilisät leventyivät muutamalla korkopisteellä. Olemme kuitenkin edelleen sitä mieltä, että näidenkään uusien kohujen takia ei sijoitusnäkemystä tule muuttaa.

Talousdataakin saatiin eilen: Yhdysvaltojen yksityinen kulutus jatkoi joulukuussa hyvää vetoaan. Kulutus, joka vastaan noin 70 % koko jenkkitaloudesta, kasvoi 0,5 % joulukuussa. Viime viikon BKT-raportista välittynyt kuva palvelujen kysynnän hidastumisesta sai nyt tervetulleen vastakkaisen indikaation.

Tänään jatketaan eilisiltä päätöstasoilta ja kalenterissa etunenässä Japanin keskuspankin kokous, josta ei kuitenkaan saatu suuria yllätyksiä. Korot ennallaan (miinuksella), osto-ohjelma jatkuu ja voi paksusti. Kurodan puhetta vielä odotellaan. Kiina on tänäänkin kiinni. Euroalueelta Q4 BKT-luvut. Iso-Britanniassa Brexitin käynnistämisen käsittely alkaa parlamentissa. Loppuviikosta saadaan lopputulemat.

Trumpin 100 ensimmäisestä päivästä on vasta 11 takana. Ennen pitkää tässä pitää vielä kaivaa nitrot esiin.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Politiikka jatkaa parrasvaloissa sinnikkäästi
Seuraava
Euroalueen talouskasvu jatkaa vahvana