05.12.2017

  • Republikaaneille voitto – veroale menee läpi
  • Sektorien sisällä suuria eroja viime päivien kurssikehityksessä
  • Brexit-neuvotteluissa jälleen vastatuulta

Osakemarkkinoille saatiin liikettä, kun Yhdysvaltojen senaatti hyväksyi republikaanien veroreformiehdotuksen äänin 51-49. Yksityiskohtia vielä täsmennetään, koska edustajainhuone ja senaatti ovat toistaiseksi hyväksyneet erilaiset versiot verouudistuksesta. Seuraavaksi kongressi asettaa normaalin käytännön mukaisesti väliaikaisen komitean puristamaan ehdotuksista konsensuksen. Käytännössä siis homma on maalissa ja yritysveroaste laskee 35 prosentista 20 prosenttiin.

Eri toimialan yritykset hyötyvät tästä eri suuruusluokassa ja korkeita veroja kotimaahan maksaneiden yritysten osakkeet ovat olleet terävässä nousussa. Teleoperaattorit ja finanssisektori ovat olleet nousukärki ja teknologiasektori on tullut hieman alas. Yleisindeksien tasolla liikkeet ovat olleet rauhallisempia kuin sektorien välillä. Positiivinen näkemyksemme teknologiasektorista jatkaa ennallaan pienestä viime päivien kurssilaskusta huolimatta.

Korot nousivat eilen hieman kun valtionlainoja myytiin kautta linjan. Öljy laski noin 1,5 % ja tuntuukin siltä, että nousu 60 - 65 dollarin putken yläpuolelle on vaikeaa siksi, että liusketuotanto tulee lisäämään tarjontaa näiltä (ja varsinkin ylemmiltä) hintatasoilta. Punta heilui euroa vastaan eilen reippaasti, kun Brexit-neuvotteluihin ladatut odotukset etenemisestä lässähtivät viime metreillä.

Makrodatassa uutta saatiin Yhdysvaltojen teollisuustuotannosta, joka supistui odotuksia vähemmän ja edellisen kuun lukemaa korjattiin ylös. Myös kestokulutushyödykkeiden uudet tilaukset yllättivät positiivisesti. Euroalueen tuottajahintainflaatio lokakuulta ylitti odotukset marginaalisesti.

Tänään palvelualojen PMI:t sekä vastaavat komposiittiluvut euroalueelta että Yhdysvalloista. USA:sta myös marraskuun palvelualojen ISM.

Muistutetaan vielä yhdestä teemasta, eli Trumpin ja hänen lähipiirinsä Venäjä-kytköksistä. Aiheesta on tullut lisää paljastuksia sisäpiiristä enkä ihmettelisi, mikäli teema tekee näyttävän paluun otsikoihin jahka verouudistus on saatu alta pois. Spekulointi virkavirhesyytteen mahdollisuudesta lienee melko yleinen puheenaihe viimeistään heti vuodenvaiheen jälkeen.

Huomiseksi toivotamme kaikille hyvää ja rauhallista 100-vuotiaan Suomen suurta juhlapäivää.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Yhdysvaltojen veroäänestys sijoittajien huomion keskipisteenä 
Seuraava
USA:n kongressi laskee veroja ja nostaa velkaa