15.05.2018

  • Korkomarkkinat aktiivisempina kuin osakkeet
  • Kiinasta ja Saksasta pehmeää makroa
  • Tänään viikon vilkkain talouslukupäivä

Markkinoilla eilen osakkeissa tylsä nollapäivä, kun oikeastaan mikään ei liikkunut mihinkään. Wall Streetin nousuavauskin lipui iltaa kohti nollille. Tänään kurssit ovat Aasiassa laskussa ja Eurooppaankin viritellään maltillista laskuavausta. Osakevolatiliteetti jatkaa alhaalla enkä ihmettelisi, mikäli siinä nähdään kohta pientä nousuakin vaihteeksi. Jos arvaukseni osuu oikeaan, niin pieni taktinen kevennys voisi olla nyt korteissa, mikäli joku oikein aktiiviseksi haluaa heittäytyä. Tuo nyt ehkä enemmän omaa arvailuani kuin virallista näkemyksemme. Osakkeet sijoitusluokkana on edelleen houkutteleva!

Aasiassa tunnelmia on painanut etenkin Kiinan vaisut vähittäiskauppaluvut. Euroopan avausta painaa Saksan aikaisin aamulla julkaistut Q1 BKT-ennakot. Vaisuutta odotettiinkin, koska onhan tässä heikkoa makroa todistettu Saksasta ja muualtakin euroalueelta jo pitkään, mutta 0,3 %:n kasvuvauhti verrattuna edelliseen neljännekseen ei kuitenkaan yltänyt edes maltilliseen odotukseen (+0,4 %).

Korkomarkkinoilla sen sijaan Yhdysvaltojen kymppivuotiset bondit peruuttelivat eilen takaisin 3 % päälle. 3 % tasalukuna toimii osakkeille hyvänä muistutuksena vallitsevasta realiteetista korkotason suhteen. Myös kaksivuotinen nousi pisteellä ja nyt jo seitsemättä päivää putkeen.

Euroopassa valtionlainojen korot ovat myös nousseet vuorokauden sisällä selvästi ja kaikkialla maahan, EU-jäsenyyteen tai euroviisumenestykseen katsomatta. Euroalueella bondeja myytiin eilen todennäköisesti pääosin sillä, että EKP:n Villeroy kommentoi keskuspankin koronnostojen alkavan ”muutamien kvartaalien” jälkeen elvytyksen loppumisesta. Tämä tulkittiin piirun verran haukkamaiseksi ja siksi nykyiset tuottotasot kiinnostivat markkinoita hieman aikaisempaa vähemmän.

Fedin Bullard kommentoi näkevänsä invertoituneen korkokäyrän riskejä jo ensi vuodelle ja samalla tarkensi, että hänen mielestään Fedin kiristämisellä on tässä suurempi rooli kuin markkinoiden (oletetuilla) huolilla talouden näkymistä. Näkemyksemme kahdesta lisänostosta vielä tänä vuonna ei hievahda mihinkään – Fed pitää kurssinsa.

Italiassa populistijohtajat Di Maio (Viiden tähden liike) ja Salvini (Liiga) totesivat eilen, että ”pari päivää tarvitaan vielä, että saamme ehdotuksen kasaan”. Eivät siis käytännössä saa selvyyttä siitä kummasta tulisi pääministeri. Di Maio perusteli lisäaikaa viisivuotisen hallitusohjelman kirjoittamisen vaikeudella, mutta voin vakuuttaa, että kukaan ei aidosti usko minkään hallituksen Italiassa kestävän viittä vuotta. Eikä se välttämättä pelkästään huono asia olisi, mikäli uudet tuulet puhaltaisivat Italiassakin välillä. Vuosikymmeniä jatkunut ”vuosi per hallitus” –linja ei sekään ole vaadittavia uudistuksia saanut aikaiseksi.

Sijoitusideoissamme taistelevan Pandoran Q1-tulos jäi hieman odotuksista, mutta kasvu jatkuu ja se tekee sen kannattavana. Uudet tuotteet ovat saaneet yhtiön itsensä mukaan hyvän vastaanoton. Pandora pitää koko vuoden ohjeistuksensa ennallaan, eli valuuttavaikutuksista puhdistettu liikevaihto kasvaa 7-10 % ja käyttökatemarginaali on 35 %.

Kalenterissa tänään euroalueen Q1 BKT ja teollisuustuotanto, sekä Yhdysvalloista huhtikuun vähittäismyynti. USA:n ja Kiinan kauppaneuvottelut jatkuvat tiiviinä ja viimeiset kuulumiset ovat olleet rohkaisevia.

Ja mikäli historiallinen kehitys on indikaatio tulevasta, niin tänään on Leijonien vuoro taas olla kansallissankareita edellisen pelin maanpetturuuden jälkeen. USA vastassa klo 13:15 ja lohkovoitosta pelataan.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n inflaatiokuva maltillistumassa?
Seuraava
Talouden takatalvi euroalueella pitää EKP:n aisoissa