25.02.2016

Öljy jatkoi (ja jatkaa) poukkoiluaan

Kiinassa osakkeet eivät kelvanneet tänään

Makromomentti herättää kysymyksiä


Öljyn päiväliikkeistä tuntuu jo hieman hassulta edes raportoida, puhumattakaan keksiä sille joka päivä joku pätevä syy. Pakko sitä kuitenkin seurata on, ja varsinkin nyt muut omaisuusluokat seuraavat öljyn liikkeitä poikkeuksellisen voimakkaasti. Eilen oli joka tapauksessa jälleen nousupäivän vuoro. Markkinat ehtivät eilen näyttää hetkellisesti jo melko pahaltakin, mutta käänne öljyssä on pelastamassa paljon. Suunta kääntyi tuoreesta inventaarioraportista, jossa Kansainvälinen Energiajärjestö IEA kertoi jalostettujen tuotteiden kysynnän nousseen.

Aasiassa päivän avaus on ollut parantuneesta riskimoodista kaksijakoinen. Japanissa osakkeet ovat nousussa heikentyvän jenin avittamana, mutta Kiinassa kesken päivän alkanut myyntiaalto on tuonut osakkeet jo 6-7 prosenttia miinukselle. Selkeää selittävää uutista jyrkälle laskulle ei ole löydettävissä.

Talousdata Yhdysvalloista jatkoi hieman pehmeänä. Tiistain vaisut kuluttajaluottamusluvut saivat jatkoa eilen, kun maan palvelualojen PMI putosi tammikuussa yllättäen jopa 49,8 pisteeseen, eli supistumista indikoivalle tasolle. Markkinat odottivat 53,5 pisteen lukemaa. Tammikuun asuntomyyntidata jäi myös odotuksista. Molempia tilastoja on yritetty markkinakommenteissa laittaa muun muassa vanhan kunnon huonon sään piikkiin, mutta meidän mielestämme asia ansaitsee vakavampaakin huomioarvoa. Makromomentti tällä hetkellä ei anna Fedille juurikaan eväitä pitäytyä suunnitelmassaan ja jos se sen suhteen luovuttaa saattavat markkinapsykologiset vaikutukset olla merkittävät.

Ensi viikolla saadaan erittäin tärkeä ISM:n palvelualojen luottamusindeksi. Jos heikkoja makrodatapisteitä tulee vielä lisää, alkaa kysymyksiä heräämään teollisuuden vaisun vedon tarttumisesta myös palveluihin ja kuluttajiin. Mainittakoon samalla, että PMI:t ovat toki jo pidemmän aikaa maalanneet ISM-lukuja synkempää kuvaa palvelusektorista.

Vaikka markkinat avaavat tänään taas ylös, niin aika pitkältä tuntuu aika seuraavaan EKP:n kokoukseen 10.3.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Öljy jatkaa markkina-ajurina
Seuraava
Kulunut viikko päässee ”plussalaariin”