13.03.2017

  • Euro vahvistunut Draghin puheenvuorosta
  • Osakkeet pitävän pintansa, korot nousussa
  • Keskiviikkona Fed nostaa korkoa ja kommentoi tulevaa

EKP-tulkintojen ja vahvojen USA:n työmarkkinatilastojen sävyttämä loppuviikko päättyi hyvissä tunnelmissa. Osakkeet nousivat maltillisesti sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Koroissa viime viikon suunta oli selkeästi ylös.

Yhdysvaltojen virallinen uusien työpaikkojen määrä (235,000) helmikuussa oli juuri niin vahva kun keskiviikkona julkaistut ADP:n luvut antoivat odottaakin. Myös tammikuun lukuja korjattiin ylöspäin. Palkkojen nousukin alkaa olla tosiasia, joka skeptikkojenkin pitää kohta myöntää: keskiansiot kohenivat vuositasolla +2,8 %. Nämä luvut viimeistään naulasivat sen, että Fed tulee ylihuomisessa kokouksessaan nostamaan korkoa.

EKP:n linjaukset torstaina saivat eurotaalan suunnan ainakin hetkellisesti kääntymään. Draghin luottavaiset kommentit sekä talouskasvusta että EKP:n toimien purevuudesta vahvistivat euroa jo 1,07 tasolle.

Uudelle viikolle riittää mukavasti ohjelmaa. Keskiviikon Fediä kannattaa jatkokommenttien takia kuunnella tarkasti, vaikka nosto selviö jo onkin. Keskiviikkona myös Hollannin vaalit, jonka suhteen pahimmat riskit ovat onneksi jo taka-alalla. EU-vastaisen leirin kannatus on jatkanut laskussa vaalien alla. Pääministeri Rutten todennäköisesti jatkaa, mutta hallituskoalitio tullee laajentumaan.

Makrodatasta alleviivataan keskiviikon jenkki-inflaatio ja vähittäiskauppa sekä perjantaina julkaistava teollisuustuotanto. Kuluttajaluottamuksesta Michigan-indeksi myös perjantaina. Kiinasta huomenna vähittäiskauppa ja teollisuustuotannon kasvu. Euroalueen kattauksesta nostetaan esiin huomiset Saksan inflaatioluvut ja euroalueen teollisuustuotanto.

Iso-Britannian keskuspankki torstaina.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Draghi pysyi käsikirjoituksessa, ja vähän jopa retosteli
Seuraava
PM May käynnistänee artikla 50:n jo maaliskuussa