07.06.2018

  • EKP:n pääekonomistin mukaan inflaatiotavoite lähestyy
  • Euro ja euroalueen korot ylös
  • G7, Fedin ja EKP:n kokoukset, USA:n ja Pohjois-Korean tapaaminen lähestyvät

EKP:n ostojen loppuminen alkaa konkretisoitua. EKP:lta odotetaan lisääntyvissä määrin jo sen ensi viikon kokouksesta signaalia ostojen päättymisen tarkasta ajankohdasta. Vuosien ja taas  vuosien rahan printtaamisen päättymisen tarkasta ajankohdasta ilmoittaminen, varsinkin jos se nyt tehdään hieman odotettua aikaisemmin, saattaa laukaista kaikenlaisia tunteita ja reaktioita. Markkinat pakotetaan ”sitten joskus” –moodista pikkuhiljaa kohti ”nyt se oikeasti tapahtuu” –moodiin.

Lisäbuustia asialle antoi eilen EKP:n pääekonomisti Praet, joka lausui keskuspankin olevan entistä luottavaisempi siihen, että euroalueen inflaatiotavoite lähestyy vääjäämättä. Euroalueen inflaatiodataa kun katsoo, niin Praetin näkemys ei ehkä ihan täysin aukea, mutta EKP:n näkemyksiin saadaan ensi viikolla lisää väriä.

Euro ja korot euroalueella luonnollisesti nousivat, mutta ei markkinoilla sen suurempia huolia tunnu olevan. Volatiliteetti on laskenut uudestaan erittäin alas (VIX (S&P 500): 11,6, V2X (Euro STOXX 50): 14,8). Euroalueen osakkeet ovat toki kurssikehityksessä jääneet USA:n osakkeiden varjoon viimeisen kuukauden ja etenkin parin viikon aikana.

Italialle EKP:n viesti on aika selvä: ”Ei kannata liikoja laskea meidän varaan, mikäli jos elätte yli varojenne.” Luulisi latistavan uuden hallituksen uskallusta holtittomaan taloudenpitoon. Italian valtionlainakorot eilen selvässä nousussa. Tasapainopiste (lue: hinta talouspoliittiselle epävarmuudelle) kuitenkin tulee vielä hakemaan itseään riippuen paljon EKP:nkin suunnitelmista. Nyt mennään Italiassa 2v 1,4 % ja 10v 2,7 %.

USA:ssa eilen Dow Jones –indeksi veti parhaiten, kun markkinat tulkitsivat kauppajännitteiden hieman helpottaneen. Oma pohdintansa on se, että kuka on se fakiiri kuka pystyy ylimonimutkaisia globaaleja kauppasuhteita ja -jännitteitä ihan päivätasolla arvioimaan. (Vastus: katsotaan mihin kurssit menivät ja selitetään se joidenkin epämääräisten jännitteiden nousulla tai laskulla.)

Teknologiaosakkeet jäivät eilen hieman kyydistä, mutta mielenkiintoista on huomata, että S&P 500 –indeksin tämän kalenterivuoden noususta suuret teknofirmat vastaavat yli 100 prosentista.

Perjantaina alkaa G7-kokous, jossa kv-kauppasuhteet agendalla. Fedin ja EKP:n kokoukset myös ensi viikolla ja Trump tapaa Kim Jong-unin. Iso viikko siis tulossa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Italian Conte toisteli vaalilupauksia ja markkinat näpäyttivät jälleen
Seuraava
Katseet ovat jo ensi viikossa