30.05.2016

  • Positiiviset tunnelmat kestivät viikon loppuun
  • Vilkas viikko tulossa makrodatan suhteen
  • EKP:n kokous torstaina

Viime viikko päättyi varovaisen positiivisissa tunnelmissa, kun Yhdysvaltojen Q1 BKT-lukuja tarkistettiin hieman ylöspäin. Myös Fedin Yellenin korkojen nostoja puoltavat kommentit otettiin hyvin vastaan: talouden ajatellaan kestävän nostosyklin. Ensimmäinen nosto jäänee kuitenkin aikaan Iso-Britannian kansanäänestyksen jälkeen.

Markkinaliikkeistä poimitaan loppuviikosta merkittävimpänä dollarin vahvistuminen. Mikäli Fed nostaa, esimerkiksi heinäkuussa, ei kannattane olla asemoitunut liian aggressiivisesti, vaikka tällä hetkellä nosto tuntuukin olevan varsin ”tervetullut”. Lähihistoriasta löytyy varoittava esimerkki.

Markkinoilla seurataan tällä viikolla EKP:n kokousta, jossa kuitenkin toimenpiteet jäänevät odottelun tasolle. Maaliskuussa EKP lisäsi elvytystä selvästi ja sittemmin inflaatio on ollut tokenemaan päin, eli syytä lisätoimiin tällä erää tuskin on vaikka pidemmän aikavälin inflaatio-odotukset ovat edelleen kaukana keskuspankin tavoitteesta.

Öljyn hinta on ollut suurin inflaatiota tukeva tekijä sitten maaliskuun. Koron lisäleikkausta ei siitä huolimatta keskipitkällä aikavälillä voi kokonaan sulkea pois. BKT-kasvu oli euroalueella Q1 lupauksia herättävää ja uskomme sen jatkuvan siitä huolimatta, että useat tahot ovat kommentoineet sen perustuneen kertaluonteisiin tekijöihin.

Viikon muista tapahtumista poimitaan euroalueen inflaatio ja työttömyysaste tiistaina ja Kiinan teollisuuden ostopäällikköindeksit keskiviikkona. Yhdysvalloista saadaan teollisuuden luottamus (ISM) keskiviikkona ja palvelusektorin vastaavat numerot perjantaina. Vilkkaan viikon päättää Yhdysvaltojen virallinen työllisyysraportti perjantaina.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Öljy rauhoittui, markkinat rauhoittuivat
Seuraava
Kesäkuu kääntää uuden lehden