09.03.2017

  • ADP:n työllisyysluvut (USA) huikean vahvat
  • EKP:n kokous tänään – ei muutoksia odotettavissa
  • Draghi on onnistunut, mutta paine kasvaa jo toiselta suunnalta

Markkinoilta saatiin eilen ADP:n työllisyysluvut, joiden mukaan Yhdysvaltoihin syntyi helmikuussa lähes 300,000 uutta työpaikkaa. Ennätyksiä hipova kuukausitason muutos. Katsotaan nyt vielä perjantain viralliset luvut, mutta selvää on jo että Fed nostaa korkoa 15.3.

Muuten markkinoilla oli hiljaista niin uutisten kuin liikkeidenkin suhteen. Tänään EKP:n kokous, eli jutellaan vaikka siitä.

EKP:n kokouksesta tänään ei ole odotettavissa muutoksia rahapolitiikkaan. Näin siitä huolimatta, että euroalueella koetaan taas inflaatiota. Eli maailmanhistorian suurin ja kallein operaatio saada sitä aikaiseksi on alkanut tuottaa tulosta. Loppuvuodesta 2016 alkanut kuluttajahintojen nousu on äitynyt ripeääksi ja EKP:n tavoitetaso ”below, but close to 2 %” harmonisoidulla kuluttajahintaindeksillä on ainakin hetkellisesti saavutettu.

Tulkinnan varaakin kuitenkin on, tietenkin. Draghi painottanee pohjainflaation (noin 0,9 %) alhaisuutta ja halunnee myös vielä lisää pidemmän ajan dataa hintojen nousun pysyvyyden tueksi. Tästä syystä korot ja osto-ohjelma tullaan vielä jättämään ennalleen. Lisävakuutuksena kuultaneen tuttu litania siitä, että lisääkin elvytystä ollaan valmiit pumppaaman markkinoille tarpeen niin vaatiessa. No, periaatteessa tietenkin näin, mutta eiköhän turboruuvia seuraavaksi käännetä kuitenkin hieman pienemmälle.

Painetta Draghilla alkaa jo olla. Yhä useampi Draghin kollega EKP:n johtokunnassa ja neuvostossa on kääntymässä ”haukkamaiseksi”, eli inflaatioriskejä korostavan rahapolitiikan kannalle. Painetta tulee myös Saksasta, joka asiansa keskimääräistä paremmin hoitaneena maana on ärsyyntynyt EKP:n ylikevyen rahapolitiikan euroalueen reunamaille luomasta mahdollisuudesta jättää EU:n (ja siten myös Saksan) pitkän aikavälin hyvinvoinnin kannalta tärkeiden rakenneuudistusten tekemisen hamaan tulevaisuuteen.

EKP:n on ohjannut osto-ohjelman jatkuvat tämän vuoden loppuun 60 miljardin euron kuukausitahdilla, ja sen jatkuvan mikäli tarve niin vaatii. Ostot kyllä aikanaan loppuvat, mutta se tullaan tekemään hitaasti ja hallitusti. Korkoakin EKP tulee seuraavaksi nostamaan, ei laskemaan. Mutta siihenkin menee vielä aikaa.

Näillä eväillä kuuntelemaan Draghin puheenvuoroa iltapäivällä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Koroissa jälleen liikettä – osakkeissa ei niinkään
Seuraava
Draghi pysyi käsikirjoituksessa, ja vähän jopa retosteli