25.01.2019

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Mahdollisista uusista likviditeettioperaatioista oli keskusteltu, mutta päätöksiä ei saatu 
  • Euroopan ostopäällikköindeksit jäivät jälleen odotuksista 
  • Stockmann sai Nevskyn myynnin maaliin ja antoi ennakkotietoja viime vuoden tuloksesta 

EKP:n eilisessä kokouksessa ei odotetusti tehty mitään konkreettisia muutoksia.  Keskuspankki suhtautui varovaisesti euroalueen kasvunäkymiin ja toisti aiemman viestinsä siitä, ettei korkoja nosteta ennen kesää 2019. Mahdollisista likviditeettioperaatioista oli keskusteltu, mutta mitään kättä pidempää ei saatu ainakaan ennen maaliskuun kokousta. 

Pörssejä keskuspankin viestit eivät juurikaan heilauttaneet (EuroStoxx +0,46 %, S&P 500 +0,14 %), mutta valuutoissa sentään nähtiin jonkin verran liikettä ja lopulta euro heikkeni noin 0,7 % dollaria vastaan. 

Eilen julkaistut ostopäällikköindeksit Euroopasta jäivät kautta linjan odotuksista ja lukemat ovat nyt laskeneet 12 kuukautena viimeisestä kolmestatoista. Saksan teollisuuden ostopäällikköindeksi painui jo alle 50 tason, joka indikoi jo talouden supistumista. Euroalueen ostopäällikköindeksien yhdistelmä puolestaan laski alimmalle tasolleen sitten kesän 2013. 

Kauppasotarintamalla Yhdysvaltojen Ross totesi, että  intressi kauppasodan sopimisesta on molemminpuoleinen, mutta korosti  maiden olevan vielä kaukana sopimuksesta ja, että mailla on vielä useita asioita joista ei olla päästy yhteisymmärrykseen. 
 
Suomalaisyhtiöistä Stockmann antoi ennakkotietoja viime vuoden tuloksesta ja kertoi lopulta Nevskyn kiinteistön menneen maaliin. Nevskyn myynnin lisäksi Stockmann kertoi oikaistun liikevoiton olevan noin 28 miljoonaa euroa, pitävänsä loppuvuoden ohjeistuksen ennallaan ja tekevänsä Retail –liiketoiminnasta 25 miljoonan euron alaskirjauksen tulosnäkymien seurauksena.  Nevskyn myynnistä saatavat varat menevät yhtiöllä velkojen maksuun, mutta helpottaa pahinta tuskaa yhtiön rahoitusaseman suhteen. 

Tämän päivän talousluvuista ehdittiin jo julkaista Saksan IFO-indeksien lukemat, jotka pääosin jäivät odotuksista. Myöhemmin iltapäivällä saadaan vielä kestokulutushyödykkeiden tilaukset sekä uusien asuntojen myyntiluvut. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kiikarissa EKP:n kokous ja ostopäällikköindeksit 
Seuraava
Kasvuhuolet lyövät läpi myös yritysten tuloksissa