27.10.2017

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Politicon mukaan Yellen ulos Fedin puheenjohtajakisasta
  • Euro Stoxx 50 rikkoi teknisen vastustason 
  • Uponor raportoi vahvan tuloksen 

Osakemarkkinoille saatiin Euroopassa eilen pitkästä aikaa kunnon liikkeitä. Useimpien maiden pörssit olivat yli prosentin nousussa ja esimerkiksi Euro Stoxx 50 päätyi 1,3 % ylös. Sattumaa sääolosuhteiden kanssa tai ei, Helsingin pörssi kuului harvoihin pakkasella olleisiin pörsseihin kun Nokia (-17,5 %), Outokumpu (-9,7 %), Nordea (-6,3 %) ja Orion (-7,8 %) painoivat pörssiä. Yhdysvalloissa liikkeet olivat maltillisempia S&P 500:n sulkeuduttua 0,1 % ylös. Pääsääntöisesti positiivinen tunnelma eiliseltä jatkuu myös Aasiassa jossa pörssit ovat olleet plussalla aamun kaupankäynnissä.

Euro Stoxx 50 -indeksistä mainittakoon myös, että eilinen päätös 3647 pisteeseen tarkoitti samalla myös teknisen 3620 pisteen tukitason rikkoutumista. Vanha 3620 pisteen taso oli siinä mielessä merkittävä, että indeksi on viimeisen kuukauden ajan hakannut päätään kyseiseen tasoon ja teknisessä kuvassa ylitys antaa mahdollisuuden nousta lisää. 

Tämän viikon isoin tapahtuma eli Euroopan Keskuspankin kokous ja päätökset eivät varsinaisesti tarjonneet suurta draamaa, mutta EKP:n päätökset otettiin markkinoilla hyvin vastaan. EKP ilmoitti odotetusti pitävänsä korot ennallaan ja aloittavansa osto-ohjelman alasajon tammikuusta 2018 lähtien. Ostojen määrää vähennetään 30 miljardiin euroon kuukaudessa ja ostoja tehdään 9 kuukauden ajan. EKP jätti myös avoimeksi mahdollisuuden kasvattaa tai pidentää osto-ohjelmaa tarvittaessa. Suurimmat välittömät vaikutukset nähtiin valuuttamarkkinoilla jossa dollari vahvistui euroon nähden jopa rikkoen 1,17 tason. 

Yhdysvalloissa Politico-lehti uutisoi eilen iltapäivällä Suomen aikaa, että Fedin nykyinen puheenjohtaja Yellen (ja Warsh) olisivat pudonneet puheenjohtajakilvasta. Täten Trump olisi valitsemassa uuden Fedin johtajan parivaljakosta Jerome Powell ja Taylorin säännöstä tuttu John Taylor. Lopulliselle ei ole asetettu päivämäärää, mutta Trump on vihjaillut nimeämisen tapahtuvan lähiaikoina. 

Päivän talouskalenterissa on kymmenkunta osavuosikatsausta suomalaisyhtiöiltä sekä iltapäivällä Yhdysvaltojen kolmannen kvartaalin BKT-luvut sekä Michigan -luottamusindeksi.

Tulosjulkistajista löytyy yksi Taaleri Sijoitusideoiden osake eli Uponor, joka raportoi vahvan Q3 –tuloksen, joka ylitti analyytikkoennusteet selvästi sekä liikevaihdon, että tuloksen osalta. Yhtiö piti myös ohjeistuksen ennallaan ja odotamme positiivista kurssireaktiota osakkeelle.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP:n odotettu kokous tänään 
Seuraava
Lomilta lentävä lähtö positiiviseen markkinaan