22.04.2016

  • Draghin viesti jäi odotetusti laihaksi
  • Japani harkitsee pankkien lisätukemista
  • SSAB:lta osakeanti


EKP:n eilinen kokous ja sitä seurannut lehdistötilaisuus eivät tarjonneet oikeastaan mitään uutta. Draghi vakuutteli samat vanhat litaniat. Ostoja on alettu laajentaa määrällisesti, kesäkuussa ne ulotetaan myös yrityslainoihin, ja korot pysyvät alhaalla vielä ostojen päätymisen jälkeenkin. Toimet purevat EKP:n mukaan, mutta niille pitää myös antaa aikaa. Eikä Draghin mukaan haittaisi yhtään, jos poliitikot osallistuisivat talkoisiin rakennemuutosten muodossa. Helikopterirahasta (muodossa tai toisessa) kysyttiin taas, mutta siitä ei ole Draghin mukaan vieläkään edes keskusteltu.

Mielenkiintoista oli se, miten ovelasti Draghi jätti kierrellen vastaamatta kysymykseen, voivatko korot vielä laskea. Pitää kuitenkin muistaa, että mitään pohjaa EKP ei ole asettanut. Tämä unohtui osalta jo viime kokouksen yhteydessä. Välillä tuntuu siltä, että Draghin puheista yritetään niin väkisin etsiä jotain vihjeitä tulevasta, että unohdetaan jo perusasiatkin. Siihen osittain liittyen Draghi eilen jopa muistutti siitä mikä EKP:n lakiin perustuva mandaatti on (hintavakauden ylläpitäminen) ja että sen toimia eivät poliittiset intressit ohjaile.

Raaka-ainemarkkinoilla oli eilen ensimmäistä kertaa kuluvan viikon aikana pientä painetta. Taustalla ei ollut näkemyksemme mukaan muuta kuin myyntiaalto erittäin vahvan viikon jälkeen. Tämän vuoksi raaka-aineyhtiöt ja muutamat kehittyvät markkinat olivat eilen lievässä paineessa. Tänä aamuna meno jatkuu jälleen totuttuna, mm. öljy on ylös n. 1,5 %. Lisäksi Japanin keskuspankki ilmoitti harkitsevansa pankkijärjestelmän lisätukemista, joka käänsi Aasian osakkeet nousuun yön aikana. Näiden siivittämänä Yhdysvaltojen osakefutuurit ovat aamulla ylös ja markkinat vaikuttavat lähtevän loivaan nousuun myös Euroopassa.

Yhtiökohtaisesti Pohjoismaiden merkittävin uutinen on SSAB:n ilmoitus n. 5 miljardin SEK:n osakeannista. Yhtiö ilmoitti samalla myös ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa, joka oli selkeästi ennakoitua parempi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP:n iltapäiväkahvit
Seuraava
Seuraava markkina-ajuri on Fedin kokous keskiviikkona