30.05.2018

Italiasta ei saatu eilen merkittäviä uusia uutisia, mutta markkinat myivät riskiä ja tekivät sitä eilen jopa Atlantin takana. Italian bondit olivat lähes vapaapudotuksessa. Eurokriisin synkimpinä hetkinä Italian valtionlainoissa nähdyt liikkeet olivat pientä puuhastelua verrattuna siihen mitä on nähty.

Vastaavasti USA:n ja Saksan lainoja ostettiin reippaalla kädellä. 10-v korko on USA:ssa laskenut kolmosen päältä jo 2,84 %:iin ja Saksassa 10-v tuottotaso (0,32 %) on puolittunut seitsemässä päivässä.

Osakkeet eivät laskevista koroista saaneet tukea, kuten ao. varsin punaisesta markkinataulukosta voidaan helposti observoida.

Ennen Italian kuin euroeroon nyt kuitenkaan oikeasti aletaan varautua, niin kannattaa muistaa pari juttua:

Molemmat valtaan tavalla tai toisella todennäköisesti lopulta pääsevät populistiryhmittymät (Viiden tähden liike ja Liiga) eivät kumpikaan kannata euroeroa.

Kaikesta muusta kuin euroeron vastustamisesta liikkeet ovatkin sitten eri mieltä. Tämä indikoi sitä, että tuskin Italiassa mikään on muuttumassa, eli hallitus tulee olemaan ainakin osittain toimintakyvytön ja merkityksetön vatulointi jatkunee maan politiikassa, kunnes kohta on taas uudet vaalit.

Kasvaneita riskejä ei kannata missään nimessä sivuuttaa, koska euroalueen talousnäkymät yskivät ilman Italian epävarmuuksiakin, mutta paniikkimielialaan ei mielestämme kuitenkaan ole järkeviä perusteita.

Markkinan rauhoittumisesta saattaa tulla pitkäkin prosessi, koska EKP ei ole tulossa (tälläkään kertaa, vrt. eurokriisi) hätiin ja tuskin markkinakaan populisteille tukeaan äityy antamaan. Samalla tulee ymmärtää, että nyt nähdyt markkinareaktiot ovat kristallinkirkas signaali kenelle tahansa, myös populistille, että millekään holtittomalle finanssipolitiikalle ei ole sijaa.

Italian lehdistössä huhuillaan tänään Viiden tähden ja Liigan yrittävän vielä kerran.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Italia nosti poliittiset riskit takaisin koko euroalueen agendalle
Seuraava
Italian tilanne jatkaa (ja tulee jatkamaan) ilman ratkaisua