10.03.2017

  • EKP:n toimet purevat
  • Elvytyksen loppuminen ja/tai nosto kuitenkin vielä kaukana
  • Tänään jenkeistä viralliset työkkärit

No niin se olisi nyt toinen päivä putkeen, kun markkinatapahtumien vähyydestä johtuen pääsee ja/tai joutuu spekuloimaan EKP:sta. Aihe on toki tärkeä. Onhan tässä osakkeita ostettu ja niiden noususta nautittu jo vuosia paljolti ko. putiikin ansiosta.

EKP jätti eilen korot (ohjauskorko 0,00 %, talletuskorko -0,40 %) ja osto-ohjelman (60 mrd euroa / kk vuoden loppuun asti) odotetusti ennalleen. Talouskasvuennusteita EKP nosti hieman sekä kuluvan että ensi vuoden osilta.

Inflaation nousussa on EKP:n mukaan kyse edelleen pitkälti energian ja ruuan hintojen noususta, kuten asia oikeasti onkin. Eli, alla oleva pohjainflaatio on vielä kaukana tavoitetasosta ”lähellä, mutta alle 2 %”. Tästä syystä keskuspankki kommentoi korkojen säilyvän nykyisillä tai alemmillakin tasoilla vielä hyvän aikaa osto-ohjelman päättymisen jälkeenkin. Pois ei voi sulkea sitäkään, että osto-ohjelma jossain laajuudessa jatkuisi myös nyt voimassa olevan ohjeistuksen ”vuoden loppuun” jälkeenkin.

Draghin puheenvuorosta välittyi rivien välistä jo aiemminkin kuultu sävy, eli ”kyllä nämä toimenpiteet purevat, antakaa niille aikaa”. Draghi jopa hieman epätavanomaisesti käytti puheenvuorossaan aikaa erilaisten numeeristen yksityiskohtien läpikäyntiin, jolla hän halusi erikseen korostaa toteutuneita positiivisia vaikutuksia. Ja onhan hänellä siinä pointtia.

Lisäevidenssiä tilanteen kohentumisesta saatiin myös siitä, että uusia euroalueen pankeille suunnattuja pitkäaikaisia rahoitusoperaatioita (ns. TLTRO) ei ole enää tulossa.

Mitä eilisestä siis opittiin? Korkojen pohjat on tältä erää nähty, mutta elvytyksen loppuminen tai korkojen nosto ei ole vielä oikeastaan näköpiirissäkään. Riippuu tietysti kiikarien vahvuudesta, mutta ensi vuonna korko tuskin vielä nousee. Sen sijaan elvytys voi hyvinkin jatkua vielä ensi vuoden puolelle. Haluavat ajaa ohjelman pikkuhiljaa alas. Muusikoiden käyttämä termi ”fade-out” olisi tähän aika osuva.

Markkinat ottivat EKP:n viestimät kohtalaiset talous- ja inflaationäkymät maltillisen luottavaisesti vastaan. Osakkeet saivat hieman maata jalkojensa alle ja korot ovat olleet nousussa. Kaikkien korkojen laskua puoltavien betsien kanssa aika hyvä lähtökohta on pitää näpit erossa. Mieluummin yritysriskiä valikoidusti kuin duraatiota.

Tänään vuorossa viikon tärkein makroluku, kun Yhdysvaltojen viralliset työmarkkinatilastot helmikuulta julkaistaan klo 15.30.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP:n kokous tänään – Draghi edelleen järkkymätön
Seuraava
EKP:ta tulkitaan vielä – keskiviikkona Fed