16.02.2016

Draghi: “EKP ei epäröi”


EKP odotetun kyyhkymäinen

Saudit ja Venäjä neuvottelupöydän ääreen

Markkinat jatkanevat erittäin volatiileina


Riskinottohalukkuus palasi markkinoille - ainakin hetkellisesti. Osakkeet kiipesivät eilen reippaasti ja öljyn hinta on nousussa. Pankkien CDS-tasot ovat hieman hengähtäneet ja riskilisät tulivat laajemmaltikin sisään. Vaikka osakkeiden nousuprosentin muutamalta päivältä näyttävät varsin mukavilta tulee ne silti malttaa suhteuttaa kokonaiskuvaan. Konkreettisia uutisia tai muutoksia markkinoiden tueksi on vielä varsin vähän.

Saudi-Arabian ja Venäjän energiaministerit tapaavat tänään agendalla tuotantomäärät ja se on luonut hieman optimismia, mutta tuotannonleikkauksien varaan on mielestämme vielä liian aikaista laskea. Saudien linjan olla leikkaamatta öljyntuotantoa ei ole syytä epäillä muuttuneen, ellei leegio muista OPEC-maita ole liittynyt leikkaajien leiriin. Qatar ja Venezuela istuvat myös neuvottelupöydässä. Kyseessä on selkeästi vakavat neuvottelut, mutta vastaavia (ja tuloksettomia) on toki ollut lähihistoriassa. Emme usko OPEC:in rivien vielä rakoilevan niin pahasti, että tuotantoa lähdettäisiin alentamaan. Markkinoille toivokin leikkauksista kuitenkin näyttäisi riittävän ja öljy (Brent) on noin 5 % nousussa tänä aamuna. Positiivinen riskimomentti tarttunee tänään myös osakkeisiin. Öljyn ja osakemarkkinoiden korrelaatio on viime aikoina ollut jopa yli 0,7.

EKP:n Draghi antoi tukensa markkinoiden nousuyrityksille eilen sanomalla että keskuspankki ei epäröi toimia jos tilanne sitä vaatii. Mitään uutta lausunnossa ei ollut, mutta positiivinen markkinareaktio kertonee lähinnä siitä, että hyviä uutisia ollaan juuri nyt erityisen valmiita vastaanottamaan. Draghi muotoili, että makrohuolet ja niistä lähtenyt markkinoiden edestakaisin rimpuilu ovat syy skeptisyyteen euroalueen pankeista, ei liian kireä pankkisääntely tai korkoympäristö. Tästä nyt kuitenkaan ei kannattane vetää johtopäätöstä etteikö EKP olisi valmis leikkaamaan korkoja entisestään.

Nokiaan liittyen Kiinan lehdistössä pöhinää uusista China Unicomin verkkoinvestoinneista. Positiivista, mutta huolet operaattorien investoinneista ovat edelleen tapetilla niin kuin Nokiakin tuloksensa yhteydessä kommentoi.

Talousluvuissa oli eilen hiljaista – ei raportoitavaa. Yhdysvaltojen markkinat palaavat pitkältä viikonlopulta. Tänään Saksasta ZEW-indeksi ja USA:n asuntorakentajien luottamusindeksi (NAHB). Markkinat avaavat plussalle.

T. TAALERI VÄLITYS 046 714 7115

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Japanista lentävä lähtö
Seuraava
Jännittynyt tunnelma – öljy teemana