24.11.2016

  • EKP-huhuja markkinoilla
  • Vahvaa makrodataa euroalueelta ja etenkin USA:sta
  • Yhdysvalloissa tänään Thanksgiving, markkinat kiinni

Pitkät jenkkikorot ja jenkkiosakkeet tekevät kilpaa uusia huippuja. Dollarin on vahvistunut jo 1,05 tason pintaan. Maaliskuussa 2015 käytiin hetkellisesti 1,05 alla, mutta sitä ennen yhtä vahva dollari on nähty viimeksi vuonnsa 2003.

Markkinoilla pyöriteltiin eilen erilaisia huhuja EKP:n mahdollisten tulevien toimien ympärillä. Yksi teema oli se, että EKP olisi tarjoamassa kansallisten keskuspankkien taseisiin (QE-ostojen seurauksena) päätyneitä valtionlainoja markkinoille aikaisempaa kevyemmin ehdoin. (Lue: EKP ei enää panttaisi niin tiukasti itsellään parhaita mahdollisia vakuuksia, kuten Saksan valtionlainoja.) Järjestely helpottaisi etenkin lyhytaikaisen vakuudellisen rahamarkkinan toimivuutta. Toinen huhu oli se, että EKP ei vielä seuraavassa kokouksessaan ilmoittaisikaan elvytysostojen jatkumisesta yli maaliskuun.

Kumpikaan huhu ei mielestämme anna aihetta sen suurempaan hötkyilyyn.

Talousluvut olivat eilen positiivisia sekä Euroopasta että Yhdysvalloista. Euroalueen ostopäällikköindeksit menivät yli odotusten sekä teollisuuden että palvelualojen osalta. Merkittävää nousua euroalueen talouskasvuodotuksiin ei näistä pysty vetämään, mutta entistä vahvemmin näyttää siltä, että Brexit ja Trumpin vaalivoitto eivät ole aiheuttaneet ainakaan ylimääräistä varovaisuutta euroalueen talouteen. Jenkkien palvelualojen PMI niin ikään parempi kuin odotettiin. Ensi viikolla Yhdysvalloista ISM-indeksi, joka valaisee tilannetta tarkemmin. Myös USA:n kestokulutushyödykkeiden uudet tilaukset olivat odotuksia suuremmat.

”Talousdatakategoriaan” eilen voitaneen lukea myös Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat, joista johtopäätöksenä se, että joulukuun koronosto on nyt jo varma.

Kalenterissa tänään Saksan liike-elämän sentimenttiä kuvaava IFO-indeksi. Loppuviikosta on tulossa erittäin rauhallinen. Yhydsvalloissa markkinat ovat tänään kiinni ja huomenna auki vajaan päivän.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Euroalueen poliittiset riskit jarruttavat osakkeita
Seuraava
Black Friday – markkinoilla rauhallista, kaupoilla kiireisempää