04.04.2017

  • Korot ja osakkeet laskivat
  • Luottamusindeksit jatkavat vahvoina
  • Q2-teemana Trumpin kyky saada lupauksiaan toteutettua – etenkin veronkevennykset

Uusi kvartaali alkoi laskupäivällä. Suurimmat liikkeet nähtiin eilen koroissa. Euroopassa valtionlainakorot laskivat selvästi, mikä oli hieman hassua siksi, että eilen oli myös ensimmäinen päivä kun EKP toteutti ostojaan uudella 60 miljardin euron kuukausimäärällään (vrt. 80 mrd). EKP:n Praetin toppuuttelut koron nostojen suhteen (osto-ohjelman päättymisen jälkeenkin) oli todennäköisesti merkittävin yksittäinen syy valtiovelan ostointoon.

Osakemarkkinoilla liikettä nähtiin vasta session loppuvaiheessa, kun euroalueen osakkeet myytiin lopulta vajaan prosentin (EuroSTOXX 50 -0,8 %) laskuun.

Suurempia uutisia ei eilen saatu, mutta talousdata ostopäällikköindeksien muodossa jatkoi vahvana. Isoja muutoksia ei nähty ja hyvä niin. Euroopan maaliskuun PMI:t olivat isossa kuvassa muuttumattomat. Iso-Britanniassa hieman jäätiin odotuksista. Yhdysvalloissa ISM puoli pistettä alas, mutta absoluuttinen taso (57,2) on edelleen erittäin korkea.

Ei ihme, että osakkeet voivat paksusti. Seuraavaksi toki tarvitaan myös ns. ”kova data” hieman ylös, mutta uskomme luottamusindikaattorien väkevien lukemien realisoituvan myös talouskasvuun.

Suurimman riskin vahvoille luottamusluvuille muodostaa todennäköisesti Trumpin poliittinen agenda ja hänen kykynsä toteuttaa lupauksiaan hajaantuneen republikaanipuoleensa kanssa, kun ”Freedom Caucus” ja ”Tuesday Group” laittavat tosissaan hanttiin. Parhaillaan otsikoihin on paluuta tekemässä jälleen Trumpin Border Tax, jonka läpimenon mahdollisuus vaikuttaa erittäin ohuelta. Miten tulee käymään veroalen? Siinä ziljoonan taalan kysymys.

Tänään datakalenterista löytyy pääroolista tehdastilaukset Yhdysvalloista, sekä vähittäiskauppa euroalueelta. Markkinat jatkavat avauksesta loivasti miinukselle.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Q1 yhteenvetoa ja hajanaisia maanantai-ajatuksia
Seuraava
Suurin into löydä vetoa korkojen nousun puolesta on tauolla