18.02.2016

Fed odottelumoodissa – heilunnan jatkumiselle on edelleen kaikki eväät

Brittien konservatiiveilla paljon pelissä Brysselissä

Öljyn hinnan nousu on edelleen kyseenalaisella pohjalla


Fedin avomarkkinakomitean kokouksen pöytäkirjat julkaistiin eilen ja ne odotetusti vahvistivat Yellenin edustajainhuoneelle esittämiä näkemyksiä. Markkinoiden heilunta, muut ulkopuoliset kasvuriskit sekä Yhdysvaltojen rahoitusolosuhteiden kiristyminen ovat vaikuttaneet Fedin rahapoliittiseen linjaan tehden siitä aikaisempaa varovaisemman. Pähkinänkuoressa: markkinat odottavat koronnostojen olevan käytännössä jäissä, ja Fed sitä myös kaarrellen vihjaa, mutta ainakaan vielä ei sitä suoraan sano.

Markkinoiden kannalta epätietoisuus siis jatkuu ja se pitänee heiluntaa jatkossakin yllä. Riskisentimentin hienoista parantumista viimeisen noin viikon aikana on siis ainakin toistaiseksi haastava perustella ”pysyväksi käänteeksi”. Vaikka uskommekin vuoden alun myyntiaallon menneen monilta osin ”pitkäksi” suosittelemme edelleen pitämään aikajännettä joilla markkinaa seurataan mahdollisimman pitkänä, pitää fokus talouden fundamenteissa ja jättää markkinahäly vähemmälle painoarvolle.

EU:n kaksipäiväinen huippukokous alkaa tänään. Markkinanäkökulmasta tärkein asia agendalla on Iso-Britannian vaatimukset, joita se yrittää saada läpi uhaten muuten jopa lähteä lätkimään koko unionista. The Guardian –lehti kirjoittaa tänään aamulla vuodetuista Cameronin kabinetin tuoreimmista vaatimuksista. Lehden tietojen mukaan erimielisyydet ovat kuitenkin viime kasvaneet. EU:n sisämarkkinassa pysyminen lienee kuitenkin riittävän vahva porkkana ja uskomme pääministeri Cameronin pelaavan korttinsa siten, että jonkinlainen sopu löydetään. Muussa tapauksessa vuoden 2017 loppuun Cameronin toimesta luvattu kansanäänestys EU-jäsenyydestä alkaisi muodostua konservatiiveille, jotka pääsivät valtaan suureksi osaksi lupauksilla muuttaa jäsenyyden ehtoja edullisemmiksi, liian suureksi riskiksi. Markkinavoimat ovat pääsääntöisesti Iso-Britannian jäsenyyden jatkumisen kannalla, mutta myös eriäviä näkemyksiä on esitetty kiihtyvällä tahdilla.

Markkinoilla luottamusta herättävä sentimentti jatkui eilen ja suunta näyttäisi jatkuvan samana tänään. Paljon näkyy toki markkinoilla näkemyksiä siitäkin, että viime päivien nousut ovat olleet teknistä ja myös shorttien sulkemista, eli varovaisuus kannattaa edelleen pitää mukana päätöksiä tehdessä.

Talousluvuissa ei ole tänään kovin merkittäviä tapahtumia ja sen sijaan kannattaakin seurata EU-neuvottelujen etenemistä. Spekulaatiot öljyn tuotantotasojen jäädytyksestä ovat tukeneet sen hintaa, mutta toistaiseksi saaduista uutisista ei mielestämme voi perustellusti vetää johtopäätöstä nousun pysyvyydestä. Varastotasojen purkamiseen tulee menemään aikaa ja rakenteellisen ylitarjonnan ongelmaa ei ole ratkaistu.

Nousupäivät Yhdysvalloissa ja Aasiassa kannattelevat Euroopan nousuavaukseen tänäänkin – Euro STOXX 50 osakeindeksifutuuri avauksessa +0,70 %.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Jännittynyt tunnelma – öljy teemana
Seuraava
Toistaiseksi ei diiliä.