11.12.2018

  • Euroopan osakkeet pelästyivät eilen no-deal Brexitiä
  • Macron osti rahalla aikaa mielenosoittajilta
  • Viikon tärkeimmät makrodatat (ostopäällikköindeksit) vasta perjantaina

Iso-Britannian parlamentissa vastustus Mayn diiliä vastaan jatkaa jyrkkänä. Äänestys piti olla tänään, mutta May lykkäsi sitä, koska muutakaan vaihtoehtoa hänellä ei oikeastaan ollut.

May yrittää toisaalta kertoa parlamentille, että hänen neuvottelemansa diili on parasta mitä EU:lta on saatavilla, mutta koska oma parlamentti ei sitä tunnu uskovan, yrittää hän toisaalta neuvotella EU:n kanssa vielä lisää. Hankalaksi tilanteen tekee se, että EU:n taholta kommunikaatio on ollut erittäin selkeää: lisää myönnytyksiä ei ole tulossa. Tästä syystä markkinat ovat hinnoitelleet nousevaa todennäköisyyttä saarivaltion erolle ilman diiliä. Tämä olisi briteille karmaiseva vaihtoehto. Tänään markkinoilla ykkösfokus onkin yrittää kuulostella lisätietoja saagan edistymisestä.

Mikäli Iso-Britannia eroaa EU:sta ilman diiliä tulee punta ja maan osakkeet heikkenemään selvästi. Todennäköisesti myös euroalueen osakkeet saavat osansa. Monien teollisuudenalojen hankintaketjut (mm. autoteollisuus) ovat vahvasti sidoksissa britteihin.

Markkinoilla eilen osakkeet laskivat Euroopassa toista prosenttia, mutta USA:ssa kurssit jäivät heikosta avauksesta huolimatta hieman plussalle. Paljon pelätty 2600 pisteen taso S&P 500:ssa kesti vielä. Aasiassa kehitys oli epäyhtenäistä ja Euroopassa avataan tänään prosentin verran plussalle.

Jos euroalueen osakkeet eilen laskivat ns. hard Brexitin pelossa, niin Italiasta kuuluu pitkästä aikaan positiivista kun alijäämäneuvotteluissa Italia ja EU ovat jälleen lähentyneet toisiaan. Euroalueen toivottomuudesta kertoo kuitenkin se, että uusi torpedo taitaa olla jo putkessa. Ranskan budjettivaje on nimittäin kasvamassa Macronin luvattua lisää rahaa pienituloisille ja eläkeläisille saadakseen rauhaa mielenosoittajilta keltaisissa liiveissä. Historia toistaa itseään Ranskassa, jossa kaikenlaisten mielenosoituksien teho hakee vertaistaan koko maailmassa.

Talousluvuissa ei nähty eilen mitään merkittävää ja tänäänkin kalenterissa on vain kakkosketjun dataa. Euroalueelta saadaan Saksan ZEW-luottamusindeksi ja brittien työllisyysdataa. USA:sta pienyritysten luottamus ja tuottajahintainflaatio. Viikon pääpäivä talousdatan osalta on vasta perjantaina, kun ostopäällikköindeksit antavat uutta indikaatiota globaalin talouskasvun näkymistä.

Nähtäväksi jää miten paljon Macronin poliittista pääomaa vastaantulo nakertaa ja toisaalta mitä budjetin venyttäminen tarkoittaa Italian asenteisiin, kun yksi EU:n johtohahmoista tekee itse jotain muuta kuin mitä EU neuvoo Italialle.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Osakemarkkinat pelästyivät USA:n 10v laskua
Seuraava
May luottamusäänestykseen vielä tänään