13.09.2018

  • USA:n ja Kiinan neuvotteluihin uutta eloa
  • EKP laskenee tänään kasvuennustettaan
  • Italiassa budjettineuvottelut junnaavat paikoillaan

Juuri kun Euroopan pörssit olivat eilen sulkeutumassa Trump ilmoitti halunsa käynnistää kauppasuhdeneuvottelut Kiinan kanssa uudestaan. Markkinat innostuivat tästä hetkellisesti, mutta bensa ei lopulta riittänyt Yhdysvalloissa nostamaan osakeindeksejä. Kehittyvien markkinoiden sentimentti hieman koheni. Neuvotteluhalukkuus kumpuaa mielestämme osin siitä, että yhdysvaltalaiset yhtiöt ovat alkaneet kipuilla tariffien takia selvästi. Markkinat siis määräävät ja poliittiset agendat myötäilevät.

Tänään seurataan etenkin EKP:n viestiä siitä miten se näkee maailman makaavan. Tuskinpa sieltä mitään kovin mullistavaa tulee. Huhut kertovat, että keskuspankki olisi laskemassa kasvuennustettaan. Ei ihan huono teoria jos katsoo missä euroalueen tärkeimmät talousluvut kuten ostopäällikköindeksit ovat viime aikoina menneet. Korkojen nostamisista ei tulla kuulemaan vielä pitkään aikaan. Ensimmäisiä pieniä noston mahdollisuuksia hinnoitellaan markkinoilla ensi vuoden lopulle. Siihen on vielä aikaa ja paljon ehtii tapahtua.

Euroalueen markkinoilla Italian bondit jatkavat heiluntansa vuoksi huomion kohteena. Budjettia ei tunnuta saatavan kasaan ja haastavaa se onkin, jos haluaa jakaa enemmän kuin on mitä jakaa. Italiassa kuten muuallakin euroalueella kasvun mittarit ovat heikentyneet ja se ei varsinaisesti auta velkaisuuden vähentämispyrkimyksissä.

Turkin keskuspankin kokous tänään tulee olemaan mielenkiintoinen. Markkinat hinnoittelevat suurta todennäköisyyttä koron nostolle, joka olisi ensimmäinen järkevä liike maan tilanteen vakauttamiseksi. Nähtäväksi jää miten pitkälle Erdoganin päätösvalta riittää vai alkaako maan keskuspankki viimeinkin näyttämään jotain merkkejä itsenäisyydestä.

EKP:n lisäksi tänään kalenterissa USA:n kuluttajainflaatio. Asetelmia petasi eilisen tuottajahinnat, jotka jäivät hieman odotuksista.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Tekno-osakkeet vetivät markkinan nousuun
Seuraava
USA:n alhaiset inflaatioluvut ja myös EKP antoivat eurolle buustia