06.11.2017

Osakemarkkinoiden vuodesta 2009 jatkuneen pitkän nousun myötä osa sijoittajista on alkanut epäilemään nousun kestävyyttä. Matkan varrella eräät tuomiopäivää maalailevat pankit ja sijoitusneuvojat ovat pelotelleet niin geopoliittisilla kriiseillä, euroalueen hajoamisella tai vaikka presidentti Trumpilla. Kuitenkin osakemarkkinoiden kohtalon ratkaisevat yritysten tuloskasvu ja korkotaso. Nämä ovat molemmat edelleen varsin hyvällä nojalla osakkeiden kannalta.

Yritysten tuloskasvu on jatkumassa hyvänä ja korkotaso on edelleen maltillinen. Q3-tulokset kasvat Yhdysvalloissa (7%), Euroopassa (10%) ja Japanissa (15%) noin 7-15 % vauhdilla viime vuodesta. Myös liikevaihdot kasvavat noin 5–7 % vauhdilla. Varsinkin teknologiayhtiöiden tulokset ja liikevaihdot kasvavat globaalisti nopeasti (Nokiaa lukuun ottamatta). Lyhyet ja pitkät korot ovat säilyneet alhaisina. Seuraamme toki tarkasti mm. korkokäyrän muotoa Yhdysvalloissa.

Toistaiseksi Inflaatio on alhaista eikä keskuspankeilla ole tarvetta kiristää rahapolitiikkaansa nopeasti ja tappaa talouskasvua. Kuvaavaa on, että jopa Yhdysvalloissa inflaatio on vain n. 1,4 % tasolla ja palkkojen nousu olematonta, vaikka työttömyysaste on laskenut jo 4,1 %:iin. 

Arvostustasot ovat Yhdysvalloissa hieman korkeat, mutta jos tuloskasvu jatkuu arvostus ei ole ongelma 

Nykyisin osakepessimistit perustelevat kantaansa lähinnä vain osakkeiden arvostustasoilla. Osakemarkkinoiden arvostustasot ovat Yhdysvalloissa toki korkeahkot (2017e P/E 19.4, 2018e P/E 17.6), mutta jos yritysten tuloskasvu jatkuu, näiden arvostuskertoimien kanssa voidaan elää. Varsinkin nykyisessä korkoympäristössä osakemarkkinat eivät ole kalliita.

Euroalueella, kehittyvillä markkinoilla ja Japanissa arvostustasot ovat maltillisemmat. Saksassa ja Japanissa marginaalit ja tulokset voivat edelleen parantua, mikä tekee niistä arvostusmielessä houkuttelevat. Lisäksi euroalueella ja Japanissa alhainen korkotaso tukee osakemarkkinoita edelleen. Eli on turha heittäytyä negatiiviseksi osakemarkkinoista liian aikaisin, ei ennen kuin lähivuosien tuloskasvu heikentyy tai korkotaso nousee selvästi.

Allokaatiosalkuissamme olemme viimeaikoina ostaneet japanilaisia osakkeita ja pienyhtiöitä euroalueella  

Hoitamissamme globaaleissa allokaatiosalkuissamme olemme pitäneet osakkeet strategisesti ylipainossa käytännössä vuodesta 2009 asti. Toki taktisesti olemme välillä laskeneet osakepainoja, varsinkin eurokriisin aikana. Tämän vuoden kesän aikana laskimme osakepainon taktisesti neutraaliin, mutta palasimme ylipainoon syyskuun alussa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt noin 56 %. Viimeisen kolmen viikon ajan olemme ostaneet japanilaisia osakkeita eurosuojatusti. Isoista länsimaisista osakemarkkinoista Japanin osakemarkkinoiden arvostus on maltillisin ja tuloskasvu on nopeinta. Lisäksi lähivuosien ajan Japanin keskuspankki on todennäköisesti pitämässä rahapolitiikan hyvin kevyenä. Samalla kun Fed ja mahdollisesti myös EKP kiristävät rahapolitiikkaansa. Viime viikolla lisäsimme pienyhtiöitä euroalueella ja myimme pankkeja.  
 
Allokaatiosalkuissamme olemme säilyttäneet isohkot painot teknologiayhtiöissä globaalisti – Yhdysvalloissa, Saksassa ja kehittyvässä Aasiassa. Yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten teknologiajättien odotettua paremmat Q3-tulokset pitävät meidät edelleen luottavaisina sijoittajina teknologiayhtiöissä.    
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Globaali kierros EKP:stä Lontoon kautta Japaniin 
Seuraava
Odotukset keskuspankkien kireämmästä rahapolitiikasta eivät ole tarttuneet euroalueen markkinakorkoihin
Samu Lang