14.08.2017

Viime viikolla osakemarkkinat laskivat globaalisti, kun Korean tilanne kärjistyi. Jo aiemmin suurten yhtiöiden osakekurssit ovat laskeneet Euroopassa, kun euron vahvistuminen on pelottanut sijoittajia. Samalla pitkät korot ovat laskeneet ja kullan hinta noussut. Viime viikkoa edelsi poikkeuksellisen pitkä alhaisen volatiliteetin jakso. Näin Korean tilanteen kärjistyminen antoi sijoittajille syyn vähentää osakepainoja ja lisätä turvallisia sijoituksia.     

Osakemarkkinoiden kehityksen ratkaisevat korkotason kehitys ja yritysten tuloskasvu. Viime viikkojen aikana inflaatio on ollut jopa laskussa Yhdysvalloissa, mikä on osaltaan hillitsemässä Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) haluja jatkaa viitekorkonsa nostamista (nyt 1,0 %–1,25 %). Isossa kuvassa odotamme osakkeiden vuosikymmenen jatkuvan aina siihen asti, kun Fedin viitekorko nousee 2–3 %:n tasolle, mikä hidastaa Yhdysvaltain talouskasvua, yritysten tuloskasvua ja tekee korkosijoituksista entistä houkuttelevampia. Emme odota osakkeiden vuosikymmenen loppuvan vielä. Varsinkin, kun yritysten tuloskasvu on jatkumassa hyvällä tasolla, ainakin Yhdysvalloissa.     

Viime tuloskaudella, eli 2Q 2017 -jaksolla, S&P 500 -indeksin tulokset kasvoivat yli 10 % edellisvuodesta ja olivat selvästi analyytikoiden odotuksia parempia. Yhdysvalloissa jopa n. 78 % yrityksistä raportoi odotettua paremmasta tuloksesta ja keskimäärin analyytikot joutuivat nostamaan tulosennusteitaan jopa n. 4-5 %-yksiköllä. Myös Euroopassa 2Q -tuloskausi oli odotettua parempi vaikkakaan ei niin paljon kuin Yhdysvalloissa. Pohjoismaissa tulokset olivat (vain) odotusten mukaisia. 

Emme odota osakkeiden vuosikymmenen loppuvan vielä. Varsinkin, kun yritysten tuloskasvu on jatkumassa hyvällä tasolla, ainakin Yhdysvalloissa.    

Yhdysvalloissa tuloskasvu on jatkumassa vahvana loppuvuoden aikana. Dollarin heikentymisen myötä on odotettavissa, että yhdysvaltalaiset globaalit jätit tulevat raportoimaan poikkeuksellisen hyvistä tuloksista 3Q -jaksolla. Heikentynyt dollari sataa kivasti monen S&P 500 -indeksin yhtiön dollarimääräisiin tuloksiin. Allokaatiosalkuissa yhdysvaltalaisten osakkeiden suhteellista painoa on jopa nostettu kesän aikana. Osakesijoituksista noin puolet on nyt sijoitettu Yhdysvaltoihin, osin jopa valuuttasuojatusti. Loput on sijoitettu euroalueelle ja kehittyville markkinoille.  

Allokaatiosalkuissamme osakepaino on nyt neutraalissa eli Allokaatio 50 -salkussa osakepaino on nyt n. 50 %. Käteispaino on poikkeuksellisen korkealla (n. 9 %), koska haluamme nähdä Korean tilanteen rauhoittumista, ja ennen kaikkea selvyyden, miten ja koska EKP aikoo vähentää osto-ohjelmaansa. 

Pääjohtaja Draghi puhuu seuraavan kerran Saksassa (23.8.) ja Fedin seminaarissa Jakson Holessa (24.-26.8.). Pääomamarkkinat odottavat nyt kuumeisesti EKP:n ja Draghi:n seuraavia puheita elokuun lopulla. Voi hyvin olla, että Draghi yrittää vielä elokuun lopulla rauhoitella markkinoita ja pelkää euron liian nopeaa vahvistumista. Toisaalta euroalueen vahvaa talouskasvua Draghi ei pääse pakoon ja jollain aikavälillä EKP:n osto-ohjelmaa on pienennettävä. Ei helppo kommunikaatio.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Mikä on sijoittajan kannalta olennaista tällä hetkellä?
Seuraava
Euron nopea vahvistuminen pysähtyi
Samu Lang