17.06.2019

•    Viime viikolla ei suurempia tapahtumia. Markkinat ottivat rauhallisesti. Osakkeet globaalisti hieman ylös
•    Talous hidastuu ja näyttää siltä, että keskuspankit ovat tulossa taas apuun
•    Tärkeä FED:in kokous nyt keskiviikkona. Odotettavissa viesti mahdollisista koronlaskuista tänä vuonna. Markkina odottaa rajuja leikkauksia tälle vuodelle, FED:ille vaikea paikka viestinnällisesti

Viime viikko purjehdittiin osakemarkkinoilla lievässä myötätuulessa osakkeiden noustessa hieman. Valopilkkuina olivat kehittyvien markkinoiden osakkeet sekä korkosijoitukset. Varsinkin paikallisen valuutan lainat nousivat vahvasti kehittyvillä markkinoilla. Kaikkea tätä edellä mainittua liikehdintää auttoi vahvasti keskuspankkien kyyhkymäisen viestin tuoma tuki markkinoille. Suomeksi sanottuna, koronleikkaukset ovat mahdollisuus. 

Nyt kun näyttää taas siltä, että keskuspankit rientävät apuun, eikö se tarkoita sitä, että talous voi huonosti? Kyllä, ja ei. Viime aikoina talousdata on ollut hieman heikompaa ja samalla korkomarkkina on signaloinut pitkälle aikavälille hitaampaa talouskasvua. Yhdysvaltojen osalta markkinat viestivät talouden hidastumista n. 2 % vuositason talouskasvulle.  Euroalueen kasvuodotukset ovat heikentyneet pitkin vuotta, ja tällä hetkellä tälle vuodelle on odotettavissa n. 1,2 % talouskasvu. Taloudet siis hidastuvat, mutta romahduslukuja emme ole nähneet, emmekä niitä myöskään odota. Nykyisen taloussyklin valopilkku, ja samalla yksi talouden tärkeimpiä mittareita, eli työttömyysaste, on Yhdysvalloissa, sekä Euroopassa edelleen matalalla tasolla. Tämä luo uskoa siihen, että vaikka taloudessa tietyt osa-alueet ovat pärjänneet heikosti, kuten teollisuusala, niin palvelualat jatkavat edelleen vahvana. Tätä tukee se, että ihmiset ovat töissä ja palkat nousevat. 

Miksi keskuspankit sitten viestivät koronlaskuista, jos talous pärjääkin ihan kohtalaisesti? Hidastuvan talouskasvun ympäristössä keskuspankeilla ei ole syytä nostaa korkoja. Talous näyttää hyvin hillitsevän itseään, varsinkin kun tähän lisätään päälle kauppasodan vaikutus, jonka merkitystä globaalille talouskasvulle ei saa vähätellä. Keskuspankkeja kuitenkin lopulta kiinnostaa se, että ylikuumeneeko talous, koska se vääjäämättä johtaa huonoihin investointeihin, jotka hillitsevät tulevaisuuden talouskasvua. 

Keskuspankkien vaakakupissa painaa myös se, että jos katsomme historiallisia talouskriisejä, pääsyyllinen on ollut usein joko keskuspankkien liian kireä politiikka, hyödykesokki tai liian korkeat arvostukset. Monesti useampi näistä tekijöistä on tapahtunut samaan aikaan.

Taloutta on tuettu keskuspankkien johdosta koko tämän nykyisen taloussyklin ajan. Niin kauan kuin keskuspankit säilyttävät markkinoiden luottamuksen siihen, että tehdyt toimet aidosti toimivat, niin sykliä voidaan pidentää vielä. Ongelmana on tietenkin se, että aseet alkavat loppumaan pikku hiljalleen, varsinkin EKP:ltä sekä Japanin keskuspankilta. Näin ollen, EKP:n uudelta johtajalta saatetaan vaatia taikatemppua ajan myötä. 

Tällä alustuksella, Yhdysvaltojen keskuspankki astuu ensi keskiviikkona parrasvaloihin. Markkinat odottavat kyyhkymäistä viestiä, eli siis korkoja pitäisi leikata, tai ainakin viestiä että nyt aiotaan leikata vuoden loppuun mennessä. Yksi koronlasku tänä vuonna ei markkinoille riitä, vaan odotetaan kolmea tai jopa neljää koronlaskua vuoden loppuun mennessä. Toisin sanoen, Yhdysvaltojen keskuspankki astuu hankalaan tilanteeseen viestinnällisesti. Miten viestiä, että ollaan valmiita toimiin, mutta samalla pitää yllä optimismi taloudesta? Golf-termein, nyt pitäisi draiverilla osua kapealla väylälle.

Taalerin näkemys on, että korkoja todennäköisesti leikataan ainakin kerran, mutta nykyiset odotukset ovat liian aggressiiviset koronleikkuulle ja viestivät yltiöpessimismistä talouteen liittyen. Nostimme osakkeet ylipainoon toissaviikolla, pääosin koska mielestämme markkinoilla oli liikaa pessimismiä liittyen taloustilanteeseen ja osakemarkkinaan. Suurin ylipainomme on Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla, koska talous voi siellä edelleen parhaiten, ja keskuspankilla on tilaa elvyttää perinteisin keinoin.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 14.06.2019
Seuraava
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 20.06.2019