06.08.2018

Isossa kuvassa sijoitusympäristö muuttui jo viime syksynä ja alkuvuodesta, kun Yhdysvaltojen keskuspankki (Fed) ohjasi markkinoille jatkavansa korkojensa nostoja. Näin sijoittajilla on nyt tuottava ja riskitön dollarimääräinen sijoituskohde. Osakemarkkinoilla volatiilisuus nousi ja tuotot maltillistuvat. Ja vähitellen korkokustannukset nousevat ylivelkaisille yrityksille, sijoittajille ja valtioille.  

Fed:n viitekorko on noussut 2,0 %:iin ja vuoden lopussa viitekorko tullee olemaan n. 2,5 %. Samalla USA:n kahden vuoden korko on noussut jo 2,7 %:iin. Euroalueella ja Japanissa tilanne on toinen, kun maiden talouskasvu on heikompaa ja inflaatio maltillista. Euroalueella EKP:n viitekorot nousevat aikaisintaan vasta syksyllä 2019. 

Isossa kuvassa taloussyklin jatkuminen riippuu Fed:n kiristämisestä 

Hyvä talous- ja tuloskehitys tukevat osakkeita vielä 2018, mutta vuosina 2019 - 2021 velkaiset yritykset voivat joutua vaikeuksiin ja hienoinen taantuma voisi kohdata maailmantalouden mahdollisesti vuosien 2020 – 2021 aikana. Mikäli inflaatio kiihtyy USA:ssa, Fed voi joutua kiristämään enemmän ja taantuma tapahtuisi tällöin aiemmin. Nyt ei näytä siltä ja Fed voinee nostaa maltillisesti, minkä Yhdysvaltojen oma talous on toistaiseksi hyvin kestämässä. 

Pitemmällä aikavälillä emme odota tästä vuosien 2020 - 2021 taantumasta tulevan länsimaissa syvää talouskriisiä vaan mieto taantuma tai vain talouskasvun hidastuminen. Varsinkin Yhdysvalloissa kuluttajat ja pankkisektori ovat hyvässä kunnossa, eivät ole ylivelkaisia ja näin syvää talouskriisiä on vaikea kuvitella varsinkaan Yhdysvalloissa. Monilla sijoittajilla vain on liiallisesti muistissa edellinen 2007/2008 talouskriisi. Tämä on hyvä huomioida myös sijoittamisessa. Liiallisesti taantumaa ja varsinkaan talouskriisiä ei pidä länsimaissa pelätä. Ehkä vain Italian kohdalla voisi pelätä vaikeamman tilanteen kehkeytyvän.   

Hyvä talous- ja tuloskasvu tukevat osakkeita Yhdysvalloissa edelleen 

Yritysten tuloskasvu on Yhdysvalloissa ollut selvästi odotettua nopeampaa. Nyt raportoitavalla 2Q kaudella S&P 500 indeksin tuloskasvu tulee olemaan noin 25 % viime vuodesta. Ennen tuloskautta analyytikoiden odotus oli n. 20 % kasvu. Koko 2018 vuoden tuloskasvuodotus on kuvaava. Tammikuussa analyytikot odottivat koko vuoden 2018 tuloskasvun olevan n. 12 %, mutta hyvän 1H2018 jälkeen tuloskasvuodotus on noussut jo n. 23 %:iin koko vuoden osalta. Iso osa odotettua paremmasta tuloskasvusta selittyy yritysverotuksen laskulla Yhdysvalloissa, mutta kyllä yli 10 % liikevaihtojen kasvu S&P 500 indeksin yhtiöillä kertoo kovasta kasvusta. Euroalueella tilanne on heikompi ja Eurostoxx50 -indeksin osalta tuloskasvu on jäämässä n. 6 % ja liikevaihdon kasvu n. 4 %. 

Teknologiayhtiöt jatkavat nopeaa liikevaihtojen ja tulosten kasvua niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Tätä ei yksittäisten yhtiöiden Netflix:n ja Facebookin ongelmat miksikään muuta. Rakenteellisesti ja laaja-alaisesti teknologiayhtiöt valtaavat uusia toimialoja ja kasvu on siellä.            

Lyhyellä tähtäimellä kauppasotakeskustelu, Italia ja Kiina suurimmat riskit 

Trump ja Juncker sopivat heinäkuussa aselevosta ja jatkoneuvotteluista. USA käy nyt neuvotteluja myös Meksikon kanssa ja ilmeisesti alustavia keskusteluja Kanadan kanssa. Kiinaa puolestaan jatkuvasti uhataan korkeammilla tulleilla. Selvästi Yhdysvaltojen hallinto keskittyy nyt Kiinaan; pyrkii maan tuonnin vapauttamiseen ja kaupan käytäntöjen tasapuolistamiseen. 
Odotamme ensimmäisiä sovintoja ennen marraskuun välivaaleja, ja emme odota Yhdysvaltojen ja EU:n välien enää juuri eskaloituvan.     

Kiinassa tilanne on toinen.  Kiinan yuan on heikentynyt n. 8 % suhteessa dollariin kertoen maan ongelmista. Kiinassa yritysten velkaantuminen on liiallista, eivätkä viranomaiset oikein voi enää elvyttää maan taloutta samoin kuin 2007/2008 kriisin jälkeen. Lähikuukaudet näyttänevät kuinka paljon yuan heikkenee tai kuinka pahaksi maan talouskehitys äityy. 

Allokaatiosalkuissamme laaja globaali hajautus – isot painot Yhdysvalloissa ja teknologiayhtiöissä myös Euroopassa    

Globaaleissa allokaatiosalkuissamme suosimme laajaa globaalia hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi suosimme riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja ja riittävän isoja yhtiöitä. Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa. Allokaatio 50 rahaston osakepaino on nyt n. 53 % ja käteispaino on n. 8,5 %. Olemme säilyttäneet isot osakepainot Yhdysvalloissa, eli yli 50 % osakesijoituksistamme on Yhdysvalloissa ja dollareissa. Kesän aikana olemme lisänneet teknologiayhtiötä Euroopassa ja vähentäneet kehittyvää Aasiaa. Korkopuolella olemme lisänneet riskisiä HY -lainoja Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Viimeisen 12kk aikana Allokaatio 50 rahasto on tuottanut 3,6 % ja Allokaatio 100 rahasto 8 %. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
EKP:stä ja Fedistä selvittiin, entä kauppasodasta?
Seuraava
Turkki heilutti markkinoita perjantaina