20.01.2020

Alkuvuosi on ollut vahva osakemarkkinoille. Vuoden 2020 ennusteessamme näimme, että osakkeet voisivat tuottaa tänä vuonna +6-7% pääosin tuloskasvun eikä arvostuskertoimien nousun kautta. Alkuvuoden aikana, eli n. kahdessa viikossa tästä on otettu sisään jo +3,5%, eli puolet ennusteesta on jo tehty. Markkinatuottojen ennustaminen onkin usein hölmön hommaa, mutta jokin lähtökohta kuitenkin tarvitaan aina sijoituspäätöksenteolle. Nyt näyttää siltä, että arvostustasot lähtevät joustamaan. 

Arvostustasojen nousu onkin mielenkiintoista, ja samalla ehkä hieman vaarallista. Vaarallisuus tulee siitä, että monet muut ”riskilisät” on jo ostettu pois, ja osakkeet on viimeinen paikka hakea tuottoa julkisilla markkinoilla. Yrityslainoista saa melko vähän, ellei lähde ihan kunnolla seikkailemaan, ja suomalaisten lempisijoitus eli pankkitili ottaa vaan pois inflaation jälkeen laskettuna. Osakkeiden ns. riskilisä, eli oikeastaan tulostuotto yli riskittömän koron, on edelleen suhteessa korkealla, varsinkin Euroopassa. Eli se käy ihan järkeen, että kaiken muun tuoton ollessa lähellä nollatasoa olisi pakko ostaa osakkeita. 

Arvostustasot eivät kuitenkaan ole merkittävän korkealla. Monet pelkäävät teknokuplamaista räjähdystä, mutta toistaiseksi olemme vielä kohtuullisilla tasoilla. Yhdysvallat johtavat arvostustasomielessä merkittävästi n.22 PE-kertoimella (taaksepäin katsova), mutta Yhdysvaltojen tulosten kasvuvauhti onkin ollut nopeampaa ja tasaisempaa kuin missään muualla viimeisen viiden vuoden aikana ja jatkaa edelleen. Mikäli saamme tähän vielä yli +30% pelkistä arvostuksista, niin silloin täytyy jo olla hieman huolissaan tulevista pitkän aikavälin tuotoista, koska sitten kilautellaan ainakin S&P 500 osalta historiallisia tasoja. 

Mites sitten se tuloskasvu? Tärkeä aihe, ja nyt ollaankin menossa 2019 viimeisen kvartaalin raportointikaudessa. Vasta 9% Yhdysvaltojen S&P 500 indeksistä on raportoinut tuloksensa ja tällä hetkellä suunta näyttää siltä, että saisimme vuoden 2018 viimeiseen kvartaaliin verrattuna hieman vähemmän osakekohtaista tulosta ja hieman enemmän liikevaihtoa. Tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, mitä yritykset ohjeistavat tulevaisuudesta, koska sillä saamme osviittaa siitä, miltä tulee näyttämään tuloskasvu vuonna 2020. Toistaiseksi analyytikoiden odotukset tuloskasvulle ovat pilvissä vuodelle 2020 ja sinne me emme pääse. Tuloskasvun on tultava melko vahvana kuitenkin, sillä ilman sitä arvostustasot rupeavat natisemaan liitoksissaan. 

Vielä viimeinen maininta liittyen osaketeemoihin. Viime vuoden elo-syyskuussa ostimme allokaatiosalkkuihimme arvo-osakkeita sillä näkemyksellä, että talouskasvu paranee ja pitkät valtionkorot nousevat hieman. Tämä tapahtui. Näkemys on edelleen se, että tämä teema pärjää, mutta alkuvuosi ei ole ollut kiltti tälle teemalle. Markkina on vetäytynyt takaisin pitkiin rakenteellisiin teemoihin.  Alkuvuodesta teknologiapainotteinen Nasdaq -indeksi sekä Euroopan teknologiayhtiöt ovat lähteneet omalle radalleen, tuottaen merkittävästi enemmän suhteessa kaikkeen muuhun.  Tätä markkinaliikettä täytyy kunnioittaa, markkina huutaa edelleen sitä, että kasvu tulee olemaan hidasta ja ne yhtiöt, jotka pystyvät kasvamaan saavat preemion suhteessa muuhun. Tämä on trendi, josta on vaikea tällä hetkellä päästä eroon.

Olemme tällä hetkellä osakeylipainossa, suurin alueellinen ylipaino on Yhdysvalloissa. Olemme nostaneet Euroopan sekä kehittyvät markkinat neutraaliin. Korkomarkkinoilla pidämme edelleen yrityslainoista sekä kehittyvistä markkinoista.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinatunnelmat jatkuvat positiivisena – osakkeet ylipainoon
Seuraava
Virus tartutti markkinat
Kai Leppelmeier