19.11.2018

Vuoden 2018 loppu lähestyy, eikä siitä ole jäänyt käteen juuri mitään. Tilanne ei kuitenkaan näytä niin pahalta sijoittajalle, joka on muistanut hajauttaa sijoituksiaan myös rapakon taakse Yhdysvaltojen osakemarkkinaan. Yhdysvaltojen osakemarkkina on noussut tänä vuonna n. 3,5 % paikallisessa valuutassa ja 9,0 % euromääräisesti.  Yhdysvaltojen vahvuus on kantanut maailman osakemarkkinaindeksin pieneen n. 2 %:n nousuun, kun Eurooppa ja kehittyvät markkinat ovat tukevasti miinuksella. 

Korkosijoittajakaan ei ole iloinnut vuonna 2018. Lähes kaikki korkoluokat ovat pakkasella ilman valuutan vaikutusta. 

Vuoden 2018 kehitys on yllättänyt, jos tarkastellaan yritysten tuloskehitystä. Tulokset ja liikevaihdot ovat kasvaneet kaikkialla, varsinkin Yhdysvalloissa, jossa osakekohtainen tuloskasvu kiitää yli 20 %:n vuositahtia. Eurooppa talloo perässä 10 %:n osakekohtaisella tuloskasvulla. Tulokset ovat siis olleet hyviä, mutta arvostukset eivät enää heijasta sitä. Osakeoptimismi on ottanut askeleen taakse. 

Miksi optimismi on kärsinyt? 

Selityksiä on monia. Kauppasota ahdistaa eivätkä Euroopan sisäiset ongelmat näytä loppuvan koskaan. Nämä ovat oikeita ongelmia, mutta taustalla oleva keskuspankkien käyttäytyminen on se ratkaiseva tekijä. Kevyessä rahapoliittisessa tilanteessa valtioiden ja yritysten kömmähdyksiä voidaan antaa anteeksi, koska helppoa rahaa on edelleen saatavilla. Kun rahapoliittinen tilanne kiristyy, pienet epävarmuudet ja virheet korostuvat, kun ongelmat alkavat käydä kalliimmiksi. Vuoden 2017 optimismi on kääntynyt pessimismiksi, kun osakemarkkinat hinnoittelevat epävarmaa tulevaisuutta globaalille taloussyklille ja maailmantaloutta varjostavat Yhdysvaltojen keskuspankin koronnostot. 

Ratkaisevaa tästä eteenpäin on se, kuinka paljon globaali talouskasvu kestää kiristyvää rahapolitiikkaa. On hyvä huomata, että 70-luvulta lähtien suurin osa Yhdysvaltojen taantumista ja osakkeiden karhumarkkinoista on saanut syntynsä Yhdysvaltojen liian kireästä rahapolitiikasta. Korkoja on siis nostettu melko usein liikaa ja liian nopeasti.  

Tällä hetkellä markkinat ovat Yhdysvaltojen keskuspankin kanssa eri mieltä koronnostotahdista. Se uskoo pysäyttävänsä ohjauskoron nostot 3,25 – 3,50 %:n tasoon vuonna 2020. Markkinat taas ennustavat, että 2,75 %:n taso riittäisi hyvin. Tällä hetkellä ollaan 2,00 – 2,25 %:n tasoilla. Aika näyttää mihin päädytään, mutta riskimarkkinoiden ahdingon syy on selvä. 

Mikä on markkinanäkemyksemme?

Hoitamissamme allokaatiosalkuissa osakepaino on strategisesti neutraalissa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 50 % ja käteispaino n. 16,5 %. Osakkeiden sisällä pidämme edelleen suurehkoa ylipainoa Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla johtuen Yhdysvaltojen talous- ja tuloskasvun vahvuudesta, jota alleviivaa hyvä Q3-tuloskausi. Euroopassa olemme neutraalissa ja pyrimme välttämään hyvin syklisiä aloja sekä alttiutta Italian ja Ison-Britannian ongelmille. Olemme lisänneet myös kehittyvien markkinoiden osakkeita, kun niiden hinnoittelu on ongelmien vuoksi muuttunut houkuttelevaksi 

Korkopuolella pidämme edelleen isoja käteispainoja. Viime aikoina olemme vähentäneet Yhdysvaltojen riskilainoja ja lisänneet kehittyvien markkinoiden yritys- ja valtionlainoja. Mielestämme kehittyvien markkinoiden lainojen lisääminen hajautettuun salkkuun on perusteltua houkuttelevien tuottotasojen vuoksi.  
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Inflaatio ja talouskasvu USA:ssa ratkaisevaa maailmantaloudelle ja osakemarkkinoille
Seuraava
Tärkeä viikko edessä: Trump ja Xi neuvottelevat kauppasodasta, Italia budjetistaan