14.04.2020

  • Riskisijoitukset jatkoivat myötätuulessa myös viime viikolla – osakkeet ja yrityslainasijoitukset nousivat.
  • Tartuntojen globaali tasaantuminen ja rajut elvytystoimet nostavat toiveita markkinoilla, alkavasta tuloskaudesta saadaan viitteitä yhtiöiden koronakestävyydestä.
  • Pidämme osakesijoitukset edelleen taktisesti lievässä alipainossa negatiivisten yllätysten varalta, ylipaino yritys- ja riskiyrityslainoissa nostaa kuitenkin salkkujemme riskitasoa.

Markkinatunnelmat jatkuivat vahvana viime viikolla, riskisijoitukset nousivat sekä globaalisti että eri omaisuusluokissa. Yhdysvaltalaiset osakkeet nousivat yli 10 %, eurooppalaiset hieman vähemmän. Myös yrityslainamarkkinoilla tunnelma piristyi erityisesti loppuviikosta, etenkin korkeamman riskin yrityslainojen hinnat nousivat. Yrityslainamarkkinat kärsivät kuitenkin edelleen normaalia heikommasta likviditeetistä.

Koronavirustartunnat jatkoivat kasvuaan globaalisti, mutta verrattuna edellisviikkoihin uusien tartuntojen kasvuvauhti on hidastunut. Useassa Euroopan maassa päivittäiset tartunnat ovat kääntyneet lievään laskuun, kun taas Eurooppaa jäljessä olevassa Yhdysvalloissa tartunnat kasvavat edelleen. Myös Yhdysvalloissa tilanne on kuitenkin kehittynyt positiiviseen suuntaan sikäli, että tietyillä alueilla tartuntojen kasvuvauhti on selvästi hidastunut.

Tartuntojen hidastuessa ja maaliskuussa asetettujen karanteenitoimien takarajojen lähestyessä on aloitettu keskustelu siitä, miten ja millä aikataululla rajoitustoimia voidaan aloittaa purkamaan. Euroopassa päälinja tuntuu olevan edelleen käynnissä olevien rajoitustoimien jatkaminen tulevien viikkojen aikana, mutta esimerkiksi viruksen pahoin runtelemassa Espanjassa tiettyjä rajoituksia höllennettiin eilen. Yhdysvalloissa suunnitelmia talouden avaamisesta on laadittu jo molemmilla rannikoilla, mutta presidentti Trump ilmoitti, että viime kädessä päätös talouden avaamisesta on presidentillä. Sopu lopullisen päätöksen tekijästä olisi syytä löytää nopeasti, ristiriitaisia ohjeita liittovaltion ja osavaltioiden välillä tuskin kaipaa kukaan.

Edellisten viikkojen merkit dramaattisesti heikentyneestä taloustilanteesta saivat viime viikolla jatkoa, kun Yhdysvalloissa julkaistiin jälleen viikoittaiset työttömyyskorvaushakemusluvut, jotka kertoivat 6,6 miljoonasta uudesta työttömyyshakemuksesta. Heikot luvut eivät ole kuitenkaan onnistuneet tälläkään kertaa säikäyttämään markkinoita, joilla kriisin aiheuttamat välittömät rumat talousluvut on selvästi pitkälti hinnoiteltu. Mielenkiintoista onkin nähdä tänään alkavan tuloskauden vaikutuksia. Odotuksissa on, että tulokset ovat heikentyneet jo ensimmäisellä kvartaalilla selvästi, mielenkiintoisempaa onkin kuulla yhtiöiden kommentteja koronakriisistä sekä sen aiheuttamista pidemmän aikavälin haasteista. Kiinassa yön aikana julkaistut, odotettua vahvemmat tuonti- ja vientiluvut kertoivat Kiinan palautumisesta kohti normaalia.

Euroopan Komissio sai myöhään torstaina päätettyä 500 miljardin tukipaketista. Etukäteen puhetta herättäneet, euroalueen yhteiset ”koronabondit” eivät lopulta kuuluneet pakettiin, kun esimerkiksi Suomi oli asettunut vastustamaan niitä. Yhdysvalloissa keskuspankki FED ilmoitti torstaina uudesta, 2,3 biljoonan dollarin tukipaketista. Osittain tukipaketti jatkoi jo ennestään ilmoitettuja tukimuotoja, mutta sen lisäksi FED ilmoitti myös esimerkiksi siitä, että se voi osana yrityslainojen osto-ohjelmaansa ostaa tulevaisuudessa myös riskiyrityslainoja. Vaikka ostojen määrä on tuskin erityisen suuri, välittää ilmoitus viestiä siitä, että keskuspankin mandaattia ollaan valmiita venyttämään melkoisesti kriisin taltuttamiseksi. 

Viimeaikainen positiivinen kehitys virustartuntojen hidastumisen suhteen kertoo siitä, että keinot pandemian hillitsemiseksi toimivat ja tavoitteet tartuntojen lyhytaikaisen piikin tasaamiseksi ovat tuottaneet tuloksia. Toisaalta tartuntojen väheneminen luo myös uskoa normaaliolojen palaamisesta, vaikka näemmekin, että erityisesti Yhdysvalloissa toiveet äkillisestä paluusta ovat paikoitellen turhan optimistisia. Ennennäkemättömät talouden elvytyskeinot näyttävät rajoittavan negatiivisia talousvaikutuksia ja estävät taantuman muuttumista rakenteelliseksi talouden laskusuhdanteeksi. Nämä seikat tukevat näkemystämme siitä, että pidemmän aikavälin sijoittajan on syytä jatkaa riskisijoitusten lisäämistä salkkuunsa, mikäli kapasiteettia riskin kantamiseen vielä riittää.

Lyhyellä aikavälillä näemme markkinoiden heilunnan kuitenkin edelleen jatkuvan. Osakkeiden noustua parhain ostohetki on toistaiseksi takana, ja osakemarkkina on edelleen altis negatiivisille yllätyksille viruksen etenemisen sekä talousuutisten osalta. Näistä syistä allokaatiosalkuissamme osakkeet ovat taktisesti lievässä alipainossa. Näkemyksemme mukaan finanssimarkkinoiden rauhoittuminen ja keskuspankkien tuki nostavat yrityslainamarkkinoiden houkuttelevuutta. Sekä pienemmän että korkeamman riskin yrityslainat jatkavat salkuissamme ylipainossa. Korkosijoituksissa kantamamme riskin vuoksi salkkujemme riskitaso on keskeisillä riskimittareilla mitattuna hieman vertailuindeksiä korkeammalla.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Osakemarkkinoiden hinnoittelu muuttunut romahduksesta elpymiseen kahdessa viikossa
Seuraava
Yritysten tulosjulkistuksia seurataan aiempaa suuremmalla mielenkiinnolla
Samu Lang