27.01.2020

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

•    Vahvasti alkanut sijoitusvuosi ottaa takapakkia Kiinan virusepidemiapelkojen kasvaessa.
•    Toisaalta viimeaikaiset tulos- ja talousjulkistukset ovat osoittaneet talouden hienoisesta piristymisestä.
•    Historiallisesti korkeahkot arvostustasot altistavat osakemarkkinat korjausliikkeille. Näemme kuitenkin merkittävät laskut oston paikkoina.

Viime viikko alkoi vahvasti osakemarkkinoilla talousoptimismin vahvistuessa. Loppuviikosta kuitenkin uutiset Kiinan koronavirusepidemian pahenemisesta saivat erityisesti kiinalaiset, mutta myös muun maailman osakkeet laskuun. MSCI:n maailman osakkeiden indeksi on edelleen laskun jälkeen tuottanut 22 % vuoden takaisesta, ja osakkeiden arvostuskertoimet ovat koholla suhteessa historiaansa. Kun samalla riskin hinnoittelu on hyvin matalalla, puhuttiinpa yrityslainojen riskilisistä tai osakkeiden odotetusta heilunnasta, on tilanne otollinen korjausliikkeille sijoittajien panikoidessa. Samalla pitää muistaa, että suhteessa matalaan korkotasoon osakkeet ovat edelleen houkuttelevia.

Jos unohdetaan virusepidemia hetkeksi, yritysten toimintaympäristö osoittaa edelleen paranemisen merkkejä. Tuloskausi on lähtenyt Yhdysvalloissa käyntiin kohtuullisen vahvasti. Liikevaihdot kasvavat odotuksia paremmin, ja vaikka tulokset näyttävät jäävän edellisvuoden tasolle, analyytikot odottivat ennen kauden alkua tuloksien laskevan jopa 3-4 prosenttia edellisvuodesta. Yhdysvaltain suuryhtiöistä toki vasta alle viidesosa on raportoinut tuloksensa, ja muualla maailmassa tuloskausi on vasta alkamassa, joten vielä voi tulla yllätyksiä suuntaan tai toiseen. Ensimmäiset tiedot ovat kuitenkin rohkaisevia.

Samalla talousjulkistuksiin liittyen, euroalueen ostopäällikkökyselyt vahvistivat perjantaina talouden ja erityisesti saksan teollisuuden hitaan palautumisen jatkuneen. Euroopan osakemarkkinat päättivätkin perjantaina viikon hyvässä nousussa ennen kuin lisätiedot virusepidemian leviämisestä tulivat julki. Tänä maanantaiaamuna Euroopan osakkeet ovat pyyhkineet perjantain nousun. Edes Italian populistien tappio paikallisvaaleissa ei riittänyt nostamaan osakkeita, vaikka Italian pörssi näyttääkin pärjäävän parhaiten uuden viikon alkaessa.

Pitääkö tästä uudesta koronavirusepidemiasta olla siis huolissaan? Tämän hetken tietojen perusteella virus ei eroa paljoa tavallisesta kausi-influenssaviruksesta. Perusterveillä oireet ovat maltillisia ja kuolleet ovat olleet pitkäaikaissairaita tai heidän immunijärjestelmänsä oli muuten heikentynyt. Kuolleisuus on tähän mennessä ollut vähäisempää kuin tavallisessa kausi-influenssassa WHO:n arvioiden mukaan. Epidemia on kuitenkin vasta alussa joten lopullisten johtopäätösten teko on liian aikaista. Vaikutukset talouteen ovat todellisia, erityisesti matkailuala on paineessa Kiinan matkailun vähentyessä. Kiinan vaurastuessa kiinalaisten turistien merkitys on kasvanut, joten vaikutukset voivat olla suurempia kuin esimerkiksi vuosituhannen alun SARS-epidemiassa. Jos tutkitaan SARS-epidemian vaikutuksia 2003, vaikutus talouskasvuun Kiinassa oli merkittävä, mutta tilapäinen. Kiinan viranomaiset ovat tällä kertaa reagoineet nopeammin ja avoimemmin kuin vuosituhannen alussa. Vastatoimiin SARSia vastaan ryhdyttiin monta kuukautta epidemian alkamisesta. Nyt toimet, mm. matkustuskiellot, on otettu nopeasti käyttöön. Parhaassa skenaariossa epidemian leviäminen saadaan nopeasti taltutettua. Kuva selkenee kun taudista opitaan lisää, mutta nykytietojen perusteella paniikkiin ei ole syytä, varsinkaan jos oma ja sijoitussalkun perusterveys on kunnossa.

Pidämme allokaatioratkaisuissamme osakepainon lievässä ylipainossa. Osakkeiden sisällä lisäsimme hieman kiinalaisia osakkeita yhdysvaltalaisten arvo-osakkeiden kustannuksella. Seuraamme markkinoiden liikkeitä osakeriskin lisäämisen paikkoja odotellen. Vielä ei mielestämme ole kuitenkaan ”all-in” hetki. Korkopuolella uskomme dollarimääräisiin sijoitusluokkiin ja yrityslainoihin. Suosimme kuitenkin suhteessa hyvän luottoluokituksen lainoja yli riskisten yrityslainojen. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Vuosi lähtenyt käyntiin vahvana riskimarkkinoilla – arvostukset venyvät ja tuloskasvua tarvitaan
Seuraava
Tammikuu-ilmiö jäi toteutumatta – markkinoilla heikoin viikko pitkään aikaan