17.02.2020

Viime viikko sujui riskimarkkinoilla hyvissä merkeissä. Keskellä viikkoa meinasimme saada muutaman miinuspäivää muistuttavan päivän, mutta kaikki osakemarkkinalaskut korjattiin melko nopeasti pois. Selkeästi vahvin markkina viime aikoina on ollut kiinalaiset osakkeet, jotka ovat ottaneet uutta optimismia markkinan odottaessa koronaviruksen lopullista taltuttamista. Keskuspankit ovat antaneet sen verran likviditeettirokotetta markkinalle, etteivät mitkä tahansa virukset sitä kaada.
 
Korkomarkkina on koko alkuvuoden seurannut osakemarkkinan touhuja vierestä, eikä optimismi ole oikein tarttunut. Tätä kirjoittaessa Saksan 10-vuoden valtionlainan korko velloo n. -0,4%:in paikkeilla verrattuna vuodenalun -0,2%:iin. Yhdysvalloissa pitkät korot eivät juuri olekaan liikahtaneet puoleen vuoteen yhtään mihinkään. Inflaatiota ei ole ja keskuspankit ovat viestineet olevansa kevyellä linjalla pitkään. Samalla talouskasvu on ollut viime aikoina kiihtymään päin, mutta tuskallisen hitaasti. Ei näistä aineksista oikein saada pitkälle korolle kauheasti nousua. Osakkeet sen sijaan iloitsevat siitä, että korkosijoitukset näyttävät enenevissä määrin hankalilta sijoituksilta ja osakkeista on saatavilla vielä tuottoa riskiä vastaan, varsinkin pikkuhiljaa kiihtyvän talouden ympäristössä. 

Leikki sikseen, talous on ollut paranemaan päin oikeastaan jo aika pitkään. Varsinkin teollisuuden luvut ovat globaalisti mitattuna parantuneet jatkuvalla syötöllä. Näemme, että tämä jatkuu vielä pääosin. Epävarmuustekijänä lymyää koronaviruksen aiheuttama lovi talouskasvuun tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla, kun kokonaisia kaupunkeja laitettiin kiinni Kiinassa. Jos puhdistamme sen pois, niin näemme, että talous voi hyvinkin jatkaa pikkuhiljaa kasvun kiihdyttämistä. Ainoa huolestuttava aspekti viime aikoina on ollut euroalueen talous. Pientä parannusta on nähty, mutta edelleenkin parantuminen on ollut valitettavan heiluvaista. Teollisuustuotannon kehitys heiluu laidasta laitaan ja monen maan palvelusektori näyttää köhivän odotettua suuremmin. Euroalueen on nyt näytettävä, että se pystyy jonkinlaiseen kasvuun parantuvassa ympäristössä. Mikäli emme pysty kasvuun nyt kun kortit on jaettu, niin mitä sitten tapahtuu kun euroalue joutuu taantumaan? Markkina on ottanut euroalueen heikkouden selkeänä signaalina Yhdysvaltojen suhteellisesta vahvuudesta. Tämä näkyy taalan jatkuvana vahvistumisena suhteessa euroon. Viime aikoina ero on taas korostunut.

Lopuksi vielä tuloskaudesta. Vuoden 2019 viimeinen kvartaali on ollut pääosin mukavaa seurattavaa. Yhdysvalloissa tulokset ovat tulleet todella vahvoina suhteessa odotuksiin. Tulosyllätys indeksitasolla on 5%-yksikköä. Yhdysvallat ei siis kärsi marginaalipaineesta niin kovasti kuin monet, mukaan lukien me, olisivat uskoneet. Teknologiasektori näyttää Yhdysvalloissa edelleenkin todella vahvalta. Euroopan osalta olisimme voineet jo ennen tuloskauden alkua arvata ettei tilanne ole niin ruusuinen. Euroopassa kasvua ei saatu yhtään, mutta ainakin tuloksissa saimme n. 3,5%-yksikön tulosyllätyksen eli yli odotusten tultiin kuitenkin.

Näkemysmielessä olemme vahvassa osakeylipainossa. Tätä tukee meidän mielestämme osakkeiden suhteellinen houkuttelevuus ja paraneva talous- sekä tulosympäristö. Vahvimmat ylipainot osakkeiden sisällä ovat Yhdysvalloissa sekä kehittyvillä markkinoilla. Läpi eri omaisuuslajien uskomme edelleen vahvasti yritysriskiin.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Epidemian vaikutukset jäävät tilapäisiksi – nostimme osakeylipainoa
Seuraava
Markkina keskittyy nyt viruksen talousvaikutuksiin – osakkeet huilaavat hetken