20.06.2016

» Viime päivinä osakemarkkinat ovat Euroopassa olleet nousussa, kun uusimmissa kyselyissä hienoinen enemmistö briteistä on kannattanut EU:hun jäämistä. Vedonlyöntimarkkinoiden todennäköisyys on selvästi suurempi Britannian jäämiselle EU:hun kuin Brexit-vaihtoehdon.

» Euroalueen osakemarkkinoiden arvostus on edelleen varsin maltillinen, sijoittajien käteispainot ovat korkealla ja monilla sijoittajilla on alipaino Euroopassa. Näin osakemarkkinoiden nousu Euroopassa voi jatkua, mikäli britit äänestävät kansanäänestyksessä (23.6.) EU:hun jäämisen puolesta.

» Odotamme edelleen Britannian jäävän EU:hun, mutta luonnollisesti kansanäänestyksessä voi tapahtua mitä tahansa. Allokaatiosalkuissamme olemme maltillisessa ylipainossa osakkeissa.

» Tällä viikolla sijoittajien fokus on Britannian kansanäänestyksessä torstaina sekä viikonlopun vaaleissa Espanjassa. Alkuviikosta on mm. viimeisiä TV-väittelyjä BREXITin puolesta ja vastaan.


Viimeiset kyselyt Britanniassa ennakoivat sen jäävän EU:hun

Viime perjantaina ja varsinkin tänään maanantaina osakemarkkinat ovat nousseet Euroopassa, kun viimeisimmät kyselyt ennakoivat Britannian jäävän EU:hun. Viikonlopun aikana julkaistuissa kahdessa kyselyissä Remain-puolella oli hienoinen enemmistö (45 % – 42 % ja 44 % - 43 %). Lisäksi analyytikot ja markkinat ennakoivat parlamentin jäsenen Jo Coxin valitettavan murhan lisäävän Remain-puolen kannatusta.

Vedonlyöntimarkkinoiden todennäköisyys tänään maanantaina on n. 73 % - 27 % sen puolesta, että Britannia jää EU:hun (Remain).

Ilmeisesti Remain-puolen viime viikon kampanjointi ja talouden merkitys ovat kääntämässä brittien enemmistön kannattamaan EU:hun jäämistä. Lisäksi Brexit-puolen mahdollisesti jo liiallinenkin kampanjointi maahanmuuttoa vastaan on lisännyt Remain-puolen kannatusta.

Tällä viikolla tiistaina ja keskiviikkona ovat viimeiset TV-väittelyt Brexit- ja Remain-puolten välillä. Tiistaina on BBC:n järjestämä suuri väittely Wembleyn stadionilla. Luonnollisesti pääministeri Cameronin onnistuminen näissä väittelyissä voi hyvin olla ratkaisevaa kansanäänestyksen kannalta.


Eurooppalaisten osakkeiden arvostustaso edullinen, kun taas valtiolainat ja monet turvalliset (IG) yrityslainat ovat kalliita

Sijoittajat pakenivat turvallisiin valtiolainoihin pelätessään Britannian eroamista EU:sta ja sen kerrannaisvaikutuksia koko EU:ssa. Saksan 10v. korko laski viime viikolla negatiiviseksi ja kaikki tätä lyhyempien lainojen korko oli myös negatiivinen. Tänään maanantaina Saksan 10v. korko on jälleen positiivinen (0,02 %).

Samalla osakemarkkinoiden arvostus on Euroopassa varsin maltillinen. Esimerkiksi autojätti Daimlerin 2016e P/E on nyt vain 7, P/B on 1,0 ja 2016e osinkotuotto on n. 6 %. Samalla Euroopan autokauppa kasvoi toukokuussa 16 %:lla viime vuodesta.

Eli joko meillä on maailmanloppu tulossa tai sitten valtiolainat ja turvalliset (IG) yrityslainat ovat nyt varsin kalliita. Samalla osakkeet ovat nyt edullisia Euroopassa.


Sijoittajilla isot käteispainot

Yleisesti sijoittajilla on nyt poikkeuksellisen suuret käteispainot ja osakkeet ovat globaalisti noin neutraalissa painossa. Samalla eurooppalaiset osakkeet ovat monella sijoittajalla ja varsinkin yhdysvaltalaisilla sijoittajilla voimakkaassa alipainossa. Näin osakemarkkinat voivat Euroopassa nousta edelleen, mikäli britit äänestävät EU:hun jäämisen puolesta torstaina (23.6.).


Allokaatiosalkuissamme olemme ylipainossa Euroopassa

Allokaatiosalkuissamme osakkeet ovat hyvin maltillisessa ylipainossa. Allokaatio 50 -salkuissa osakepaino on nyt n. 52 %. Eurooppalaisissa osakkeissa meillä on nyt n. 23 %:n paino (vertailuindeksissä n. 11 %) ja Yhdysvalloissa n. 24 %:n paino. Loput n. 6 % on sijoitettuna kehittyville markkinoille.Allokaatio

» Osakkeet ovat hienoisessa ylipainossa.

» Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka kasvatti riskiä globaalista deflaatiosta ja taantumasta.

» Kiinan keskuspankin elvytys, öljyn hinnan nousu ja odotukset EKP:n toimista käänsivät yrityslainojen riskipreemiot laskuun ja osakemarkkinat nousuun.

» Mikäli Britannia jää EU:iin, eurooppalaiset osakkeet nousevat.


Osakesijoitukset

» Euroalueen osakkeet ovat ylipainossa suhteessa maailman osakemarkkinoihin.

» Euro-osakkeet ja varsinkin rakennusyhtiöt hyötyvät EKP:n toimista ja euroalueen talouskasvun piristymisestä.

» Allokaatiosalkuissa on myös isot painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa.

» Alkuvuonna olemme lisänneet arvoyhtiöitä Euroopassa ja hieman kehittyviä markkinoita.

Korkosijoitukset

» Suosimme High Yield -sijoituksia erityisesti Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa.

» Riskiä hajauttavina osina suosimme hyvälaatuisia yrityslainoja.

» Lisäksi omistamme valtionlainoja euroalueen reunavaltioissa.

» Korkopuolella kohtalaisen isot käteispainot suojaavat mahdolliselta markkinakorkojen nousulta ja osakkeiden laskulta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Kyselyt Britanniassa heiluttavat osakekursseja globaalisti
Seuraava
Taalerin Omistaja-rahastoilla hieno alku
Samu Lang